Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 17:47

"Сафо" зацікавила Берлінський кінофестиваль

— Нарешті світ зрозумів, що в Україні є кіно, — каже 57-річний Андрій Халпахчі, директор Української кінофундації. — На Каннському кінофестивалі закордонні компанії купили права на показ стрічок, які ми презентували.

Кінофестиваль тривав із 14 по 25 травня на французькій набережній Круазетт. Україна вперше отримала у "Віллаж Інтернасьйональ" власний павільйон, площею 24 кв. м. Його стіни пофарбували в чорне, щоб приміщення видавалося більшим. Поставили кілька рядів стільців та великий телевізор. Усередині працівники компанії "Немірофф" частували алкогольними коктейлями.

На покази українці розіслали 4,5 тис. запрошень.

— Павільйон був переповнений, не всі гості поміщалися, — розповідає Халпахчі. — Стояли на вулиці й слухали, що відбувається в приміщенні.

Еротичним фільмом "Сафо", який цьогоріч на Ялтинській кіностудії зняв англієць Роберт Кромбі, зацікавився Берлінський кінофестиваль.

— З Берлінале попросили нікому не віддавати "Сафо". Вони хочуть, щоб фестивальна прем"єра відбулася наступного року в Берліні, — каже Халпахчі.

Стрічка "Сафо" мала найбільший попит у закордонних дистриб"юторів.

— За кілька днів підписали контракти на продаж із п"ятьма компаніями, — додає директор Ялтинської кіностудії Олег Малишевський. — Зацікавилися Центральна та Східна Європа, Азія, США, Канада. Раніше цей фільм ми пропонували для участі в конкурсній програмі Канн. Але на наш лист навіть не відповіли.

У Каннах продали права й на іншу роботу Ялтинської кіностудії — мультфільм "Пригоди бравого вояка Швейка". Він ще на стадії виробництва, та на 12 років наперед його вже придбали Чехія, Словаччина й Угорщина. Готують угоди з Польщею, Румунією, Болгарією, Австрією, Німеччиною.

Історичну драму "Богдан-Зіновій Хмельницький" Миколи Мащенка презентували в російському павільйоні.

— За тиждень до Канн нам повідомили, що кіностудія імені Довженка продала її російській компанії. У Міністерстві культури про це навіть не знали. Тепер кошти, які отримають із прокату, потраплять до кишень російських бізнесменів. А вони навіть не зробили нормальної презентації фільму. У павільйоні було всього кілька людей. DVD із фільмом, які можна було б роздати закордонним дистриб"юторам, у них не було.

Та й вечірки в них були гірші, — додає Халпахчі. — Ми проводили одну по сусідству з росіянами. На нашій грав етно-гурт "ДахаБраха". Російські гості повтікали від росіян до нас.

За п"ять днів покажуть 58 фільмів

58 українських фільмів покажуть на фестивалі "Дні українського кіно", що пройде з 2 по 6 червня в столичному Будинку кіно. Повнометражних художніх картин покажуть дев"ять. Зокрема, драми одеських режисерок Кіри Муратової, 73 роки, та Єви Нейман, 34 роки, — "Два в одному" та "Біля річки". Дитяча стрічка "Прикольна казка" киянина 55-річного Романа Ширмана й гостросюжетний детектив "Убивство у зимовій Ялті" Олександра Муратова, 73 роки. Любителів історії зацікавить фільм "Богдан-Зіновій Хмельницький" Миколи Мащенка, 79 років. Інша історична картина — "Братство", 54-річного Станіслава Клименка, описує романтичні стосунки Тараса Шевченка і княгині Варвари Репніної. У стрічці йдеться також про долю студента Петрова, за доносом якого арештували учасників Кирило-Мефодіївського братства.
Упродовж п"яти днів у Будинку кіно покажуть також вітчизняні короткометражки, документальні й анімаційні фільми. Востаннє такий фестиваль проводили чотири роки тому. Початок щоденних сеансів о 14.00. Вхід вільний.

Іван СТОЛЯРЧУК

Зараз ви читаєте новину «"Сафо" зацікавила Берлінський кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути