вівторок, 23 січня 2018 00:10

Рука американського гітариста похована у Львові

Рука американського гітариста похована у Львові
Увійшли вірші, есе й оповідання 15 авторів. Фото: Target

У США видали англомовну антологію сучасної української літератури "Біла крейда днів". До неї увійшли вірші, есе й оповідання 15 авторів.

— Українська — одна з найживіших і найрухливіших літератур у світі. Водночас вона є однією з найменш відомих англомовному читачеві. Антологія відображає радянський і пострадянський період. Автори — з різних регіонів. Це добре показує культурне різноманіття України, — сказав про збірку американський поет і критик Ллойд Шварц, 71 рік.

Упорядкував книжку Марко Андрейчик. Викладає українську літературу в Колумбійському університеті Нью-Йорка.

— Протягом 10 років запрошували українських письменників виступати в Нью-Йорку та Вашингтоні. Проводили зустрічі й дискусії, під час яких письменники читали студентам свої твори. Щоб публіка розуміла, перекладали їх англійською. За час існування проекту накопичилося багато текстів. Вирішили опублікувати їх, — розповідає Марко Андрейчик, 48 років. — Крім письменників, до США приїжджав виступати музикант Тарас Чубай. Співав пісні на вірші свого батька Грицька Чубая й Олега Лишеги. Їх теж вирішили включити до збірки. Серед авторів — Юрій Андрухович. Написав есе до річниці Чорнобиля. Це те, що в американців одразу асоціюється з Україною. Надрукували уривок з роману Андрія Куркова "Львівська гастроль Джиммі Хендрікса". У творі рука американського гітариста похована у Львові. У поетеси Любові Якимчук взяли вірші про Донбас — до і під час війни. Книжку видали не лише для діаспори, навпаки — легше намовити американців прочитати. Місцевим українцям важко зрозуміти, що є щось модерніше, ніж портрет Шевченка з рушничками в кутку.

Знайомі із США приїжджали до України. Хотіли почитати українських письменників. У книгарні англійських перекладів не знайшли. Україні бракує сильних інституцій, які поширювали б культуру за межами країни. Тоді нас розуміли б ­краще.

Назву "Біла крейда днів" дав антології рядок із вірша Івана Малковича "Вечірня (гусяча) буколіка". Також у книжці представили твори Мар'яни Савки, Віктора Неборака, Андрія Бондара, Сергія Жадана, Тараса Прохаська, Василя Ґабора, Юрія Винничука, Олександра Бойченка, Софії Андрухович.

Зараз ви читаєте новину «Рука американського гітариста похована у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути