Ексклюзиви
вівторок, 05 лютого 2019 06:46

Росія напала на Польщу

Автор: blog.yakaboo.ua
  Дебютний роман польського письменника Войтека Мілошевського "Вторгнення" вийшов у видавництві "Рідна мова"
Дебютний роман польського письменника Войтека Мілошевського "Вторгнення" вийшов у видавництві "Рідна мова"

— Володимир Путін — божевільний. Воює з сусідами. Невідомо, що він зробить далі, — каже польський письменник Войтек Мілошевський, 39 років. Його дебютний роман "Вторгнення" вийшов у київському видавництві "Рідна мова". Книжка написана в жанрі альтернативної історії.

2017 року Росія анексувала всю Україну й починає наступ на Польщу. Варшава безсила перед потужним ворогом, а західні політики не втручаються у перебіг подій, за сюжетом.

— Для Польщі моя книжка ніби фантастична. Але з огляду на нинішню ситуацію в Україні, це аж ніяк не вигадка, — про­довжує Мілошевський. — Дехто думає, що загрози не могло би бути, бо НАТО захистили б Польщу. Я в це не вірю через те, що сталося на Донбасі та в Криму. Не думаю, що хтось із Західної Європи помиратиме за поляків. Щойно Росія нападе, в нас буде така ж ситуація, як і у вас. ООН висловить осуд дій агресора. Запровадять санкції. І все.

Я не можу сказати, що мені не подобаються росіяни, але я проти дій нинішнього керівництва у Кремлі. Є два типи мислення. Якщо тобі вдається щось створювати й покращувати, ти волієш, аби твоїм сусідам теж ставало краще. Або — хочеш, аби в усіх усе було погано. Так мислить Росія. Вони бажають не самі стати кращими, а щоб у всіх навколо було кепсько, як у них.

Основна дія роману "Вторгнення" відбувається в Катовіце. Це місто в Силезії — регіоні на півдні Польщі. До Другої світової належав Німеччині. Деяким силезцям не подобається, коли їх називають поляками.

— Мілошевський демонструє, який крихкий мир у Європі та у світі загалом, — говорить літературний критик 30-річна Віталіна Макарик. — Є три основні сюжетні лінії. Колишній офіцер утратив сенс життя і збирався скоїти самогубство. Новина про вторгнення російської армії змушує лейтенанта отямитися й піти захищати батьківщину. Донька бізнесмена навіть після початку бойових дій про­довжує жити в розкоші та стає свідком того, як її батько заробляє на війні. Продає нужденним ліки та їжу за завищеними цінами. Безробітний учитель історії подорожує Польщею разом із вагітною дружиною та двома дітьми в пошуках спокійнішого місця після того, як російська бомба знищує їхній будинок.

"Треба не допустити, щоб сталося, як в Україні", побіжно згадують персонажі роману в розмовах. На сторінках твору Мілошевського нашої країни вже не існує на карті.

Войтек Мілошевський уже видав на батьківщині продовження роману "Вторгнення". Описує рух спротиву в окупованій Росією Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Росія напала на Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути