Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2007 18:18

Романа Мініна хотіли побити за картини про шахтарів

У столичній галереї "Арт-фокстрот" на Андріївському узвозі відкрилася виставка 26-річного харківського художника Романа Мініна "Ваш шахтар". На десяти картинах у сіро-чорно-помаранчевих тонах зображені донецькі шахтарі.

На полотні "В забой или запой" четверо гірників потягують цигарки. На картині "Под небом, землей и водой" у копальні прорвало трубу, і вода затоплює шахтарів, які не встигли вибратися нагору.

Народився Роман Мінін у містечку Димитров на Донеччині в родині гірників у третьому поколінні.

— У дитинстві мама мені говорила: "Будеш погано вчитися — підеш у шахту", — згадує художник. — Вчився я не дуже добре. Але вступив до Харківської академії дизайну. Нині на останньому курсі. З рідних лише батько бачив мої картини. Він — мій головний критик. Та часто радить: малював би ти краще козаків. Батько мене завжди брав із собою на роботу. Доки він працював, я спостерігав за папугами. Клітка з ними висіла в роздягальні на шахті. Тримати в шахті птахів — традиція. Кажуть, раніше шахтарі завжди брали в забій канарок. Якщо птах помирав — значить, десь витік газу.

Із кого пишете шахтарів?

— Це узагальнений образ. Лише оцього пухкого з вусиками малював із хресного, дяді Вови, — показує на картину "Маша маркшейдер". На полотні шахтар обіймає за талію жінку, з-під спецівки якої виглядає рукав блакитної сукні. — Дядя Вова — великий жартівник. Коли дізнався, що я малюю шахти, подарував свою робу. Показав на ній дірки. Колись у цій робі він сів на шматок сала. Потім приліг. І, доки спав, щури прогризли одяг. Тому в кутку на цьому полотні я ще домалював пацюка.

Давно малюєте Донбас?

— Від помаранчевої революції. Мене зачепив негатив, яким поливали мій рідний край. Я тоді образився на всю українську інтелігенцію. Посварився з друзями та викладачами, які ходили в помаранчевому. 2004-го шахтарі не дуже добре показали себе в Києві. Та ж вони люди прості. Ніколи з рідного міста не виїжджали, а їх привезли до столиці. Перелякана людина стає агресивною, готовою оборонятися.

Каже, виставку "Ваш шахтар" показав цього року в харківській галереї "Маестро".

— Прийшов якийсь дядько — націоналіст, — згадує художник. — Кричав: "Геть москалів!", битися ліз. Шкода, мене не було. Я б з ним поговорив.

Картини Романа Мініна коштують $3–5 тис. Виставка триває до 13 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Романа Мініна хотіли побити за картини про шахтарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути