Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2007 20:11

Роботи українського скульптора покажуть у Луврі

Дерев"яні та кам"яні скульптури Іоанна Георга Пінзеля покажуть у французькому музеї Лувр у Парижі. Цей скульптор жив у XVIII ст. Походження, деталі особистого життя, зовнішність, а також обставини його смерті невідомі. Пінзеля називають українським Мікеланджело. Серед найвідоміших його робіт — скульптури Юрія Змієборця і двох святих на соборі святого Юра у Львові та алегоричні фігури на ратуші в місті Бучач Тернопільської області.

— 2007 рік на Львівщині оголошено роком Пінзеля, — каже "ГПУ" 46-річний Левко Захарчишин зі Львівської облради. — Ми надіслали до паризького Лувру буклети із зображенням робіт Пінзеля. У липні директор паризького музею Анрі Луаретт приїхав до Львова. Роботи Пінзеля йому сподобалися. Анрі сказав, що вони достойні показуватися в Луврі. Обіцяв обмінятися виставками і привезти в Україну французьку сакральну скульптуру XVIII століття.

Міжнародні експозиції у Луврі плануються на три роки наперед. Тому виставку Пінзеля відкриють у Парижі не раніше 2010-го.

— Ми шукаємо меценатів, які оплатили б перевезення та страхування творів, — розказує Захарчишин. — Які роботи повеземо до Парижа, ще не визначили.

У музеях Львова, Івано-Франківська та Тернополя зберігаються майже 40 скульптур Пінзеля. Кожна коштує близько $3–5 млн. Востаннє роботи скульптора вивозили з України у 1980-х роках на виставки до Росії, Чехії та Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Роботи українського скульптора покажуть у Луврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути