вівторок, 16 січня 2018 06:46

Режисер "Кіборгів" екранізує повість Івана Франка

Режисер "Кіборгів" екранізує повість Івана Франка
Сеїтаблаєв екранізує повість Івана Франка. Фото: tv.ua

— Доки будете жити в громадськім порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не переможе нас, — каже в передсмертній промові ­Захар Беркут з однойменної історичної повісті Івана Франка.

Екранізацію твору починає режисер Ахтем Сеїтаблаєв, 45 років. Його стрічка "Кіборги" про захисників Донецького аеропорту йде в прокаті.

1241-го монгольська орда на чолі з ханом Бурундою захопила майже всі давньоруські князівства. Загарбники зупинилися біля підніжжя Карпат. Уночі кілька місцевих мисливців — брати Беркути потайки пробираються в табір монголів та звільняють полонених. Лютий хан вирішує йти навпростець, щоб помститися й знищити горян. Для цього знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у скелях. Невеличкий загін під керівництвом Захара Беркута робить відчайдушну спробу зупинити ворога, за сюжетом.

Сценарій "Захара Беркута" написав Ярослав Войцешек. Команда фільму зустрілася з головою Міжнародного фонду Івана Франка, онуком літератора Роландом Франком і підписала меморандум про співпрацю в рамках виробництва стрічки. Фонд здійснюватиме інформаційну підтримку та надаватиме консультації щодо творчості письменника.

— 1971-го Леонід Осика вже екранізував "Захара Беркута". Ми цю картину неодноразово переглядали, бували на деяких місцях, де її знімали, — розповідає Ахтем Сеїтаблаєв. — Частину з них теж покажемо. Це буде смисловий місток від стрічки Осики до нашої. Твір Франка — один із кращих прикладів світової драматургії, тому завжди актуальний. Події, які зараз відбуваються в нашій країні, драматичні й трагічні, але наша історія дає шанс зрозуміти себе. З допомогою цього фільму хочемо розповісти: хто ми — українці й що для нас Батьківщина, віра та ­гідність.

Бюджет картини "Захар Беркут" — 75 млн грн. Має вийти на екрани 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Режисер "Кіборгів" екранізує повість Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути