Ексклюзиви
вівторок, 25 жовтня 2016 00:20

"Разом з російськими військами з'явилися мародерство і зубожіння"

"Разом з російськими військами з'явилися мародерство і зубожіння"

— У Львові разом із російськими військами з'явилися мародерство, відключення опалення, зубожіння й комендантська година. Це похмура історія про вбивство, що сталося на початку ХХ століття. У читача виникне враження, ніби в книжці постійний вечір і холод, а вдень нічого не відбувається, — розповідає про роман Андрія Кокотюхи "Коханка з площі Ринок" літературний оглядач Оксана Дума, 24 роки.

Дія відбувається на початку Першої світової війни, під час окупації Львова росіянами восени 1914 року. Детектив "Коханка з площі Ринок" вийшов у харківському видавництві "Фоліо".

— У власній квартирі вбили Божену Микульську, — розповідає сюжет Андрій Кокотюха, 45 років. — Вона мала роман з офіцером генерального штабу царської армії. У вбивстві підозрюють одного з її коханців. Чоловік останній, хто навідав її квартиру на площі Ринок. Київський адвокат Клим Кошовий ­береться за цю справу взамін на свою свободу — він у тюремній камері чекає суду як "зрадник" Російської імперії. Арештований за доносом.

Росіяни захопили Західну Україну за дев'ять місяців. Вони роками розбудовували в Австро-­Угорщині, Галичині та на Буковині "русскій мір". Тому місцеві кричали: "Цар-батюшка, прийди".

Перша світова в художній літературі та радянській історіографії представлена мало. Бо це війна, в якій Росія не перемогла. Правда замовчувалася. Матеріали збереглися переважно у західних джерелах, — каже Кокотюха.

"Коханка з площі Ринок" — його п'ята книжка із серії "Ретроромани", започаткованої видавництвом "Фоліо". Усього про детектива Клима Кошового буде сім романів. Перший із цього циклу — "Адвокат із Личаківської" — готують до екранізації.

— У своїх творах намагаюся вживати назви українських сіл і міст, — продовжує Андрій Кокотюха. — Така практика звична в Європі та Америці — "Поліція Маямі", "Секрети Лос-Анджелеса". Якщо американський ­письменник Стівен Кінґ пише романи, то події розгортаються у штаті Мен. Українці до цього не звикли. Вони призвичаїлися до російської масової культури, де називають тільки Москву й Санкт-Петербург. Решта — місто "Ен". Цьогоріч у мене вийшов роман "Багряний рейд", дія якого відбувається в Макарові на Київщині. Мені пишуть люди з Макарівського району і дякують, що згадав про них. Важливо, щоб назви українських міст потрохи розходилися світом і популяризувалися, — говорить письменник.

У книгарнях детектив "Коханка з площі Ринок" коштує 80 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Разом з російськими військами з'явилися мародерство і зубожіння"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути