вівторок, 13 грудня 2011 07:15

Прохасько обійшов Андруховича

Автор: фото з сайта www.azh.com.ua
  Збірка ”БотакЄ” Тараса Прохаська вийшла минулого грудня
Збірка ”БотакЄ” Тараса Прохаська вийшла минулого грудня

8 грудня у Києві нагородили переможців за рейтингом "Книжка року". Гран-прі отримав двотомний альбом про художницю Катерину Білокур видавництва "Родовід". Серед прози найвище оцінили збірку івано-франківського письменника Тараса Прохаська "БотакЄ". Найкращою поетичною збіркою назвали "Річку Геракліта" Ліни Костенко. Серед авторів для школярів переміг Володимир Рутківський із "Синіми водами".

Людмила Таран, письменниця, 57 років:

— Приємно, що у кризовий час видавництва широко представили поезію. Її вважають некомерційним продуктом. Поезія залишається візитівкою нашої літератури. Радує вихід на публіку Ліни Костенко, яка цього року видала дві збірки. Дуже шаную Ліну Василівну, але останнім часом я не прихильниця її віршів. Вони для мене надто прямолінійні. Якщо колись її книжки були єдиним правдивим словом в Україні, то зараз часи змінилися, і діють інші критерії для поезії. Втішена, що у прозі переміг Тарас Прохасько. Це елітарний письменник. Він ніколи не буде улюбленцем мас. Щоб його читати, потрібна підготовка. Андрухович із "Лексиконом інтимних міст" не переміг, бо від нього багато чого очікують. Чекають якогось незвичайного роману, які він писав раніше. Не готові сприймати, що він видав есеїстику.

Сергій Васильєв, арт-критик, 51 рік:

— Здається, у нас навчилися робити хороші альбоми. Прикладом цього є двотомне видання про Катерину Білокур. Коли поряд із якісними ілюстраціями ставлять фахові коментарі, така книжка стає витвором мистецтва.

Галина Родіна, президент рейтингу, 61 рік:

— У номінації "Дитяче свято" найбагатше представлені книжки з віршиками для наймолодших, скоромовками і дражнилками. Вони далеко посунули нафталінових радянських класиків. Видання для підлітків переважно поповнюються за рахунок перекладних творів. Романи польської письменниці Барбари Космовської "Буба" та "Буба. Мертвий сезон" стоять окремо. Такого рівня прози про проблеми підлітків у нас немає.

Зараз ви читаєте новину «Прохасько обійшов Андруховича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути