вівторок, 15 лютого 2011 06:45

Портрет коханки Пікассо продали за 25 мільйонів фунтів

Автор: фото: REUTERS/ BENOIT TESSIER
  ”Читання”
”Читання”

8 лютого картину іспанського художника Пабло Пікассо "Читання" продали на лондонському аукціоні Сотбіс за 25,2 млн фунтів, це — приблизно 321,5 млн грн. На полотні зображена коханка художника Марія-Тереза Вальтер. Пікассо  познайомився з нею 45-річним, їй було 17. Пабло тоді був одружений із танцівницею Ольгою Хохловою. Марія-Тереза народила від нього доньку.

— Пікассо всіх своїх невінчаних дружин малював. Вважав, що дружина має бути 20-річною. Якщо старша, то вже не годиться, тому часто міняв жінок. Здається, мав лише одну вінчану дружину — Хохлову. А так не вінчався, тому діти не могли претендувати на спадок. Часто оці позашлюбні діти до нього позивалися, а довести було нічого не можливо, — каже 73-річний київський мистецтвознавець Дмитро Горбачов.

За полотно боролися семеро покупців. Виграв анонімний колекціонер з Америки, він купив лот по телефону.

— Пабло Пікассо один із найдорожчих і найпопулярніших художників світу. Він справді геній. Вигадав кубізм — і показав, що головне не натура чи сюжет, а ритм. Його називали Пікассо-фабрика. Написав 100 тисяч творів, серед них є чимало слабких. Але перенасиченість все одно не зменшує ціни на його картини,  — додає експерт.

Торік навесні роботу Пікассо "Оголена, зелене листя і бюст" придбали на аукціоні Крістіс у Нью-Йорку за $106,482 млн — 851,8 млн грн. Вона є однією з найдорожчих картин у світі.

Зараз ви читаєте новину «Портрет коханки Пікассо продали за 25 мільйонів фунтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути