пʼятниця, 11 квітня 2008 15:14

Пиркало - перша незакомплексована українська письменниця

 

Роман Світлани Пиркало "Зелена Маргарита" (2000 р.) став головною подією української літератури початку століття. Це була проза серйозна, але без пафосу, легка, але не попсова, доступна, але не масова. Таке письмо ще називають англійським словом "мейнстрим" — інакше кажучи, "золотою серединою" літератури.

Принципово новою була головна героїня роману — в міру цинічна, вразлива, лірична і самокритична. Але найголовніше — жива і сучасна. Дев"яності роки з їх невизначеністю та авантюрністю виявилися вдячним життєвим тлом для "Зеленої Маргарити", після якої уже був можливий "Депеш Мод" Сергія Жадана і проза двотисячників. Герої почали робити себе самі, письменники стали писати так, як тільки їм хочеться. Пиркало — перша незакомплексована авторка української літератури.



Про Світлану Пиркало


Мене радує, що у мене з"явилися послідовниці... Це дуже приємно… Наприклад, Світлана Пиркало, яку Оксана Забужко народила буквально в готовому вигляді. І це видно.

Оксана Забужко, письменниця

Проза Світлани Пиркало — це зібрання себе самої, яке складається з чужих слів, пригаданих образ, коктейлів, друзів, головного болю, краденої інформації, спогадів, чернеток.

Людмила Виногородська, літературознавець


Світлана Пиркало народилася 1976 року в с. Тахтаулове на Полтавщині. 1998-го закінчила Київський національний університет ім. Т. Шевченка за спеціальністю "Філолог. Викладач української мови та літератури". Працювала в секретаріаті Народного Руху, жіночому журналі "Єва", на телеканалі "1+1", зараз трудиться на Українській службі Бі-Бі-Сі.
Творчий доробок Пиркало складається зі "Словника українського молодіжного сленгу", романів "Зелена Маргарита" (2000 р.), "Не думай про червоне" (2005 р.). Одружилася 2005-го. Живе з чоловіком Дарелом, американським комп"ютерником, у Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Пиркало - перша незакомплексована українська письменниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути