пʼятниця, 19 серпня 2011 06:45

Перед смертю Ульяненко писав вірші

Автор: фото з сайта www.syntyny.sumno.com
  Книжку про Олеся Ульяненка розішлють у десяток університетів світу. Серед них  Кембриджський у Великій Британії, Масариків університет у Чехії
Книжку про Олеся Ульяненка розішлють у десяток університетів світу. Серед них Кембриджський у Великій Британії, Масариків університет у Чехії

До роковин смерті письменника видавництво "Махаон-Україна" презентувало книжку "Олесь Ульяненко. Без цензури". До неї ввійшли 40 інтерв'ю, які автор дав протягом 16 років. Збірку уклав його друг, режисер Мирослав Слабошпицький.

— Ми зібрали інтерв'ю, які зараз уже важко знайти. Приміром, із телепрограм за участі Ульяненка. Або статті з газет, яких уже не існує, — розповідає поетеса 40-річна Євгенія Чуприна.

Перше інтерв'ю, датоване 1994 роком, присвячене виходу дебютного роману Ульяненка — "Сталінка". За нього він через три роки отримав Малу Шевченківську премію.

— За цим романом Олесь створив сценарій. Із режисером Володимиром Тихим намагався знайти гроші на екранізацію. Спочатку в нашому Мінкульті, потім — на російських кіностудіях. Обидва рази невдало. Пізніше жалівся, що російські колеги використали епізоди зі "Сталінки" у своїх фільмах, — згадує Мирослав Слабошпицький, 36 років.

Режисер і письменник кілька разів бралися до написання сценаріїв. Та не завершували їх. Ще й досі Слабошпицький в столі має 30 сторінок останньої роботи, про маніяка.

— Торік у грудні Олесь збирався їхати в Таллінн на кінофестиваль "Чорні ночі". Мав там європейським продюсерам презентувати роман "Жінка його мрії". Страшенно чекав цієї поїздки, бо марив кіно. Можливо, я й сам колись екранізую "Жінку його мрії". Хоча романи Олеся не надто кінематографічні. Його стиль письма густий і насичений деталями.

До книжки увійшла приватна розмова Ульяненка та його друзів, випадково записана на диктофон у Ялті кілька років тому. Її ніде раніше не публікували.

— Олесь саме відійшов від інсульту, у нього виправлялася дикція. Його почали друкувати, платити гонорари, запрошувати в промо-тури. Він мав очолити український пен-клуб. Ще тиждень — і Улян би сидів у власному офісі, в діловому костюмі. Не встиг закінчити роман "Пророк", написав лиш кілька сторінок твору про Крути. В останні дні життя знов почав складати вірші, хоча поетом бути ніколи не хотів, — розказує Чуприна.

Видання розішлють у десяток університетів світу. Серед них Кембриджський у Великій Британії, Масариків університет у Чехії. У цих закладах і раніше вивчали творчість письменника, перекладали уривки його творів.

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю Ульяненко писав вірші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути