вівторок, 05 лютого 2008 15:05

"Отаке я б у своїй спальні не повісив"

Автор: фото: Уніан
  Художник Андрій Сагайдаковський біля однієї зі своїх картин на виставці ”Цитата” в Києві 31 січня 2008 року
Художник Андрій Сагайдаковський біля однієї зі своїх картин на виставці ”Цитата” в Києві 31 січня 2008 року

Львівський художник Андрій Сагайдаковський, 48-років, малює на звороті тканих килимів. Виставка його робіт "Цитата" відкрилася минулого четверга у столичному арт-центрі "Я галерея".

— На килимах малюю із 2000 року, — розповідає він. — Якось не було полотна і під руку випадково потрапив килим. Намалював пару картин і виявилося, що килим я краще відчуваю, ніж полотно. Тепер друзі мені їх постійно приносять.

Полотна без рам. Деякі надірвані або з великими дірками. Сагайдаковський пояснює, що такий був килимок.

— Мої картини — це уривки фотографій, які мені впали в око, — від людей і до пейзажу. Вириваю їх із газет і журналів, які інколи переглядаю. Вирвав — і в кишеню, — продовжує художник. — Коли знаходиться, на чому малювати, починаю перебирати все своє сміття. Передивляюся і бачу якийсь фрагмент: руку, ногу, обличчя, якусь тварину, небо, що завгодно. Тому й виставка називається "Цитата". Бо це не художні знімки, а просто цитати моєї уваги.

У Києві Сагайдаковський востаннє виставлявся два роки тому. Натомість часто показує свої роботи в Європі. Нещодавно виставлявся в Римі й Парижі, а також у Німеччині й Польщі.

— Виходить, що в Європі я більш затребуваний, ніж в Україні, — каже Сагайдаковський. — Мене часто називають аутсайдером українського мистецтва. Мабуть, тому, що я сиджу собі у своєму Львові, не тусуюся на всяких мистецьких вечірках. Мене це не вабить. Навіть без потреби не виїжджаю зайвий раз зі Львова.

Про виставку картин Сагайдаковського в "Я Галереї" її куратор Юрій Іонов, 53 роки, каже, що це класичне показування.

— Сумніваюся, чи саме так їх треба було показати, — каже Іонов. — Пам"ятаю виставку Сагайдаковського в музеї німецького міста Регенсбурга. Уявіть: посеред буржуазних і витончених картин вриваються брутальні полотна Сагайдаковського. Це був фантастичний контраст.

Іонов додає, що картини Сагайдаковського — передусім для колекцій:

— Я не певен, чи вони пасуватимуть у якійсь квартирі. Отаке, — показує на картину "Не рухайте мене", — я би, наприклад, у своїй спальні не повісив. Це наче із фільму жахів.

На килимі зображено велику й товсту дитину. Видно її праву руку й випуклі губи.

Виставка "Цитата" триватиме до 11 лютого. Вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «"Отаке я б у своїй спальні не повісив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути