Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2016 07:40

"Олесю Гончару сподобалося, що я говорив із росіянами українською"

Автор: Андрій Чернега
  Поблизу Тарасової гори у місті Канів на Черкащині продають сувеніри — портрети Тараса Шевченка, глечики, магніти, сопілки
Поблизу Тарасової гори у місті Канів на Черкащині продають сувеніри — портрети Тараса Шевченка, глечики, магніти, сопілки

— Шевченка з усіх саме лучше люблю. Кожен рік сюди приїжджаю змалечку. Сьогодні людей нема. Не те що на 200-річчя: концерти, шашличні. Порошенка не признаю. І Шевченко не признавав би, — говорить 65-річний Микола Степанович. 9 березня в Каневі на Черкащині приїхав ушанувати Тараса Шевченка. Цього дня виповнилося 202 роки з дня народження Кобзаря.

Із центру міста до Тарасової гори маршрутка їде раз на годину. Таксі коштує 30 грн. Близько десятої ранку продавці розкладають сувеніри. Ресторан "Тарасова гора" — зачинений. На парковці троє чоловіків із машини витягують прапори партії "Свобода". До них біжать і гавкають шестеро вуличних собак.

— На "свободівців" навіть собаки кидаються, — сміється продавець магнітів.

На гору ведуть 392 сходинки. Біля пам'ятника зібралися близько 70 людей. О 10:30 покладають квіти, священик читає молитву.

— Кожна людина, що підіймається на могилу, має прочитати молитву за спокій Шевченка, — говорить священик Сергій Нікітін із Тарасової церкви. — Сьогодні ми також молилися, щоб із російських тюрем змогли визволитися наші брати і сестри.

Квиток у музей зазвичай коштує 15 грн, цього дня — вхід безплатний.

— Маю "Кобзаря", який подарував мені Олесь Гончар, — каже 90-річний Іван Синьощокий. Він працював у Музеї Шевченка фотографом понад 50 років. — На одному заході в музеї підійшла молода пара. Говорили російською, я їм — українською. Гончар із дружиною стояв недалеко. Підійшов, спитав, чи знаю його. Я відповів, що бачив фото у книжці. Він купив мені "Кобзар" у кіоску й підписав. Йому сподобалося, що я говорив із росіянами українською.

Упродовж дня люди підходять до могили Шевченка невеликими групами.

— У мене діти люблять поезію Шевченка, — 33-річна Ніна Купцова привела двох доньок на могилу поета. — Те, що він написав у своїх віршах століття тому, актуальне й зараз.

— Намагаємося щороку приїздити, — говорить художниця 63-річна Олександра Теліженко. — Дуже люблю, коли тут майже немає людей. Можна поспілкуватись душею. Я стояла на могилі й дякувала Кобзареві за Тараса — мого сина. Коли він ішов добровольцем в АТО, я йому дала маленького "Кобзарика". Казала, що то — не книжка, а ікона. Як буде важко, щоб звертався до неї. Тарас повернувся додому живий.

Біля підніжжя гори продають сувеніри із символікою Шевченка. Чоловік за однією з яток майструє сопілку. На столі лежать портрети поета. Коштують від 160 до 600 грн. Малює їх разом із дружиною.

— Оце, що на столі, має відношення до Шевченка? — показує на портрети. — У мене ще сьогодні ніхто нічого не купив. От таке ставлення народу до нього насправді.

Прізвище називати відмовляється. Каже: пишіть Тарас Григорович, 60 років.

— У Шевченка завжди гроші були. Питається: чого він не викупив своїх сестер? Отож. Одне діло балакати, а друге — справу робити. Хоча писав він правильно. Шевченко і баб любив, і вони його любили, бухав. Веду до того, що був він, як усі.

За весь день на Чернечу гору приїхали не більше двох сотень людей.

Зараз ви читаєте новину «"Олесю Гончару сподобалося, що я говорив із росіянами українською"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути