вівторок, 23 жовтня 2007 17:08

Олег Скрипка видає альбом героїчних пісень

Диск "Українська героїчна пісня" готує до Дня української армії 6 грудня вокаліст гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка, 43 роки. Туди ввійдуть 15 пісень козаків, вояків УПА та січових стрільців. Виконають їх 15 українських виконавців, серед яких гурти "Мандри", "Танок на майдані Конго","Плач Єремії". Також є пісня "Десь у плавнях на порогах..." лідера київського гурту "Вася Клаб" Василя Гонтарського, який помер у лютому від серцевого нападу. Кобзар Тараc Компаніченко, 38 років, заспіває "Марш січових стрільців" під музику "Воплів Відоплясова"

— Це дуже повільна пісня, — каже Скрипка. — Так повільно мені співати важко. Тому я в ній граю на гітарі.

Пробний диск із п"ятьма піснями видало музичне видавництво "Країна мрій". Їх не можна купити. 300 примірників Олег Скрипка подарував у понеділок вихованцям столичного Військового ліцею ім. Івана Богуна.

Історичним консультантом альбому став Тарас Компаніченко.

— Я дав Олегові Скрипці послухати записи кобзарів 50-х років, щось сам заспівав, показав друковані збірки пісень, — розповідає він "ГПУ". — Один із них періоду Другої світової війни ми розмножили й подарували всім музикантам.

Тарас згадує, що зацікавився піснями січових стрільців, коли вчився в Косівському технікумі народних художніх промислів.

Що співають в українських казармах? Російський шансон, "Любе"

— Люди співали пісні січових стрільців, але ніхто не хотів казати, хто такі були ці стрільці, — веде далі. — Коли ж я прочитав у радянській енциклопедії, що це "українські буржуазні націоналісти", зрозумів — "свої". Пізніше, коли вчився у Львові, мені хтось дав збірку українських пісень. У Першу світову війну її роздавали полоненим українцям царської армії. Я переписав собі від руки. Нещодавно показав ці записи Олегові Скрипці. Чи увійдуть вони до альбому, ще не знаю.

Олег Скрипка каже, що за радянських часів багато українських пісень змінювали, розставлялися інші акценти.

— Замість "Ми сміло в бій підем за Україну", співали "Мы смело в бой пойдем за власть советов", — пригадує. — Що співають в українських казармах? Російський шансон, "Любе". Хочемо, щоб майбутні захисники вітчизни виховувалися на патріотичному матеріалі.

Зараз ви читаєте новину «Олег Скрипка видає альбом героїчних пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути