вівторок, 03 грудня 2019 06:00

Один український фільм приніс прибуток

Один український фільм приніс прибуток
Торішня комедія "Скажене весілля" стала єдиним фільмом за п'ять років, з якого до Держкіно повернули більше коштів, ніж виділяли. Фото: kino-teatr.ua

224 фільми проінвестувало Державне агентство України з питань кіно за останні п'ять років.

Витратили 1,6 млрд грн. 146 із цих фільмів вийшли в прокат. 29 — у процесі виробництва, 13 — очікують прем'єри. 17 картин затримуються з виходом більш як на 12 тижнів, ще 19 — на понад 36 тижнів.

— Це перший фінансовий звіт за історію українського кіно, — каже міністр культури 45-річний Володимир Бородянський. — Були про динаміку збільшення кількості грошей і стрічок. Але ніколи — таких, з яких можна зробити висновок про ефективність.

Касові збори фільмів, створених за підтримки Держкіно, становлять 265,5 млн грн.

Торішня комедія "Скажене весілля" стала єдиним фільмом за п'ять років, з якого до Держкіно повернули більше коштів, ніж виділяли — 113%. Переважно кіновиробники віддають державі до 10% вкладених грошей.

П'ять найпопулярніших картин у прокаті — "Я, ти, він, вона", "Скажене весілля", "Викрадена принцеса", "Кіборги" та "Секс і нічого особистого".

— На жаль, за ці п'ять років ми не побудували систему зобов'язань продюсерів щодо отриманих грошей від держави, — про­довжує Бородянський. — Немає зобов'язань за кількістю глядачів, фестивалів або нагород, повернутих коштів. Є тільки одне — щоб фільм вийшов. І навіть ця умова часто порушується. Такий принцип неприпустимий у цивілізованій країні. Не можна просто брати гроші. Треба переходити на систему, в якій чітко визначається обов'язок продюсера.

Держкіно створить єдину базу даних про майбутні фільми, запровадить рейтингування продюсерів. При захисті кінопроекту обов'язково надаватимуть план просування.

— Отримання підтримки з бюджету — це привілей, який треба заслужити, а не обов'язок держави. До наступних конкурсів можуть не допустити продюсерів, які не змогли виробити фільм або є непояснена затримка. Має бути критерій успішності. Якщо брали за попередні роки багато коштів, але кількість глядачів не забезпечили або на низькому рівні — допуск до наступного конкурсу під питанням.

Є кілька цілей державної політики у цій галузі. Перше завдання — створення кіно- і телепродукції з українськими смислами, донесення їх до глядачів. Наприклад, американський серіал "Чорнобиль" пройшов із видатними показниками в Україні та світі. У нас його подивився кожен п'ятий. Стрічка виконала велику просвітницьку роботу для розуміння українцями самих себе. Підняла в суспільстві теми аварії на ЧАЕС, тоталітарної системи Радянського Союзу й героїзму українців у ліквідації наслідків катастрофи на новий рівень обговорення. Держава зацікавлена, щоб українські картини про наше минуле, сучасне й майбутнє з'являлися в інформаційному просторі й мали широку глядацьку аудиторію.

Друге завдання — розвиток комерційного ринку. Повинні бути такі умови, в яких українські продюсери зможуть заробляти. Держава має менше витрачати грошей на створення масового кіно. Водночас зацікавлена в авторському, фестивальному. Щоб Україна була представлена у світі. Щоб стрічки отримували нагороди на міжнародних фестивалях і гарну пресу. Це також впливає на ставлення до України, розуміння нас за кордоном. Це культурна дипломатія.

Вважаю, що треба зменшити кількість фільмів у прокаті до 25–30 на рік.

На розвиток кінозалів у провінції сьогодні не вистачить ресурсу. Але наше завдання — достукатися до мільйонів людей, які живуть у місцевості без кінотеатру. Таким інструментом є телебачення. Збільшуватимемо кількість грошей на виробництво серіалів.

Зараз ви читаєте новину «Один український фільм приніс прибуток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути