середа, 28 листопада 2007 16:08

Одеситка написала оперу за романом Юрка Іздрика

Одеська композиторка Людмила Самодаєва, 56 років, написала оперу "Подвійний Леон" за романом львівського письменника Юрка Іздрика, 45 років.

— Чув про Самодаєву як про гарного сучасного композитора, — зауважує Іздрик. — Але ніколи не бачив її особисто. Хотів би послухати цю оперу, та й познайомитися з Людмилою.

Людмила Самодаєва — одна з найвідоміших одеських композиторів. Якось після концерту вона забула ноти й концертну сукню в таксі. Водій уже від"їхав від будинку, але хвилин за 20 подзвонив у двері її квартири.

— Я — фанат вашої музики, — сказав він, повертаючи ноти і вбрання. — А вашу адресу знайшов через консерваторію.

Музика Самодаєвої лунала на фестивалях "Київ-М"юзік-Фест", "Два дні й дві ночі нової музики" в Одесі,  "Від бароко до авангарду" в Запоріжжі, у Фінляндії, Франції, Польщі, Росії та Бельгії.

— Мені подобається сучасна література, — розповідає Самодаєва. — Я написала вокальні цикли на вірші Івана Драча, Белли Ахмадуліної, Юнни Моріц, Арсенія Тарковського. Згодом створила дев"ять складніших камерних опер. Я прочитала роман Іздрика й одразу була скорена його мовою, інтонацією, ритмом, композицією. "Подвійний Леон" — це література європейського рівня.

На початку 1980-х Людмила Самодаєва працювала концертмейстером Одеського театру опери й балету. Там вона познайомилася із російським композитором Родіоном Щедріним. Той приїхав до Одеси на прем"єру свого балету "Коник-Горбоконик".

— Щедрін сказав мені: "Не бійтеся відображати в музиці скорботу", — згадує композиторка. — Герой моєї опери "Подвійний Леон" саме у стані скорботи: він божевільний, роздвоєний. Де поставлю оперу, ще не знаю. Потрібні великі гроші, а в мене їх поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Одеситка написала оперу за романом Юрка Іздрика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути