середа, 23 серпня 2017 07:05

Не могли надрукувати "Національну ідею України" на російському папері

Автор: www.facebook.com/ukrideabook
  ­Альманах ”Національна ідея модерної України” вийде в двох варіантах. Перший — кольоровий подарунковий альбом, ілюстрований фото та плакатами. Другий — кишенькового формату без кольорових ілюстрацій
­Альманах ”Національна ідея модерної України” вийде в двох варіантах. Перший — кольоровий подарунковий альбом, ілюстрований фото та плакатами. Другий — кишенькового формату без кольорових ілюстрацій

30 есе та інтерв'ю українських філософів, літераторів, митців увійшли до альманаху "Національна ідея модерної України". Наприкінці серпня альманах побачить світ у київському видавництві "Український культурний фронт".

— Пригадую яскраву фразу Леся Подерв'янського: "Те, що в українському інформаційному просторі досі чутно російську попсу — за межею добра і зла. Цей мікроб душити потрібно пеніциліном — дуже жорстоко", — розповідає автор і упорядник альманаху "Національна ідея модерної України" Антін Мухарський, 48 років.

— Мене здивував письменник Юрій Покальчук своїм влучним висловом: "Національна ідея України полягає в тому, щоб сісти, випити пляшку самогону і поговорити про національну ідею". Романи Юрія Андруховича "Рекреації", "Московіада" на початку 1990-х мене, вихованого в радянському дусі киянина, навернули в українство. В інтерв'ю про національну ідею він сказав: "Російська імперія є максимальною концентрацією абсолютного зла, то саме нам українцям випала унікальна й почесна місія — звільнити від цього зла світ. Такою місією можна без перебільшення пишатися".

Оксана Забужко висловила рідкісну думку, що Україна розплачувалася роками поневолення за те, що зрадила Польщу. А ви знаєте, що Олег Скрипка вивчив українську мову та став патріотом після того, як певний час жив у Франції? Єдині, кому не давали можливості для висловлення — політики та адепти "русского мира".

Для друку нам запропонували російський або шведський папір, утричі дорожчий. Ми не могли друкувати "Національну ідею модерної України" на російському. Була дилема, як отримати фінансування — звернутися до політиків чи народу. Кинули клич на "Фейсбуку" й за три тижні зібрали суму, якої не вистачало. Тому всіх, хто підтримав видання, зазначили в книжці. Вони її отримають зі знижкою та нашим автографом.

Розрахована книжка на освічених українців, які зацікавлені в пошуку українського інтелектуального продукту. "Національна ідея модерної України" легко читається й буде корисна всім, хто цікавиться українською історією, культурою, урбаністикою й футурологією. Дає нові ідеї та теми для розвитку нашої нації і держави. Бажання створити "Національну ідею" виникло ще у 1990-ті. Адже після здобуття Україною незалежності чіткої ідеї відродження наші державотворці не висловили. Як будувати економічну політику, де шукати історичне підґрунтя, як виховувати молодь, мовне питання — залишилися без чіткої відповіді. На мою думку, одна з форм національної ідеї — цінувати й підтримувати своє. Бо існує міщанська думка, що закордонне безумовно краще. Остання моя мандрівка показала, що в нас не все так погано. Наприклад, Київ кращий інфраструктурою за Рим. Столиця Італії брудніша. У Парижі в кожному кварталі, на кожному мосту живуть безхатченки з валізами й ковдрами. Їх тисячі, і це молоді люди до 30 років. Був у Канаді та США, багатьох країнах. Але жити хочу в Києві, якби ще дороги відремонтували.

Моє глибоке переконання — народжується нова якість нації. Вже зараз на Подолі, який був зросійщений, можна почути українську мову. Йде єврейська мама і по мобільному говорить українською, за нею троє діток із кіпами на голові. Це приємно.

В альманаху "Національна ідея модерної України" зібрані розмови з Іваном Дзюбою, Левком Лук'яненком, Адою Роговцевою, Богданом Бенюком, Лесем Подерв'янським, Юрієм Андруховичем, Іваном Малковичем, Оксаною Забужко, Владом Троїцьким та іншими видатними українцями.

Зараз ви читаєте новину «Не могли надрукувати "Національну ідею України" на російському папері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути