вівторок, 24 квітня 2018 00:35

Найбільше "Золотих дзиґ" отримала драма "Кіборги"

Автор: Катерина ЛУК’ЯШКО
  Виконавець головної ролі в комедії ”Дзідзьо Контрабас” Михайло Хома (в центрі) після вручення нагороди ”Золота дзиґа” фотографується з режисером фільму Олегом Борщевським (ліворуч) і продюсером Павлом Сушком
Виконавець головної ролі в комедії ”Дзідзьо Контрабас” Михайло Хома (в центрі) після вручення нагороди ”Золота дзиґа” фотографується з режисером фільму Олегом Борщевським (ліворуч) і продюсером Павлом Сушком

38 фільмів увійшли до корот­кого списку номінантів На­ціо­нальної кінопремії "Золота дзиґа". Друга церемонія нагородження відбулася 20 квітня в київському конгресно-виставковому центрі "Парковий".

Хода гостей червоною доріжкою тривала 2 год.

Співачка 34-річна Джамала йде сама. На ній яскраво-червоний брючний костюм. У приміщенні центру на барній стійці бере склянку води, підходить до актора Михайла Хоми, 34 роки, який виступає під сценічним ім'ям "Дзідзьо". Комедія про західноукраїнських контрабандистів "Дзідзьо Контрабас" за його участі претендує на "Золоту дзиґу" в трьох номінаціях.

— Якщо не переможу в жодній — на той рік не прийду, обіжуся, — жартує Михайло. Він у розстібнутому піджаку, з метеликом і в чорних черевиках із золотистими шипами.

— Професіонали сказали про наш "Контрабас" — так собі. А глядач на нього пішов. Наш фільм, як Україна — могла би бути кращою, але ми її любимо такою, як вона є.

Стрічка "Дзідзьо Контрабас" отримала нагороду в номінації "Вибір глядача".

Найбільше — шість "Золотих дзиґ" зібрала воєнна драма "Кіборги" режисера Ахтема Сеїтаблаєва. Розповідає про ротацію захисників Донецького аеропорту восени 2014-го.

— Уперше в моїй практиці спочатку побудували декорації, потім зруйнували, а тоді лише почали зйомки, — розповідає художник-постановник "Кіборгів" Шевкед Сейдаметов, 64 роки. Отримав нагороду за найкращі декорації.

— Інтер'єр аеропорту відтворювали в павільйоні. Постійно приїздили справжні "кіборги". Говорили, потрібно більше битого скла. Наприкінці казали, що ніби потрапили в минуле. Дивився документальні кадри боїв за летовище — наші та з того боку. Вибирав ті, де ще нема жертв.

"Кіборги" назвали "Найкращим фільмом". 41-річний В'ячеслав Довженко отримав нагороду "Найкращий актор у головній ролі". У драмі зіграв бійця з позивним "Серпень". Він командир "кіборгів", націоналіст із Західної України. Віктор Жданов, 50 років, — "Найкращий актор другого плану". Грає добровольця з позивним "Дєд", родом із Полтавщини. Також стрічку відзначили за сценарій і грим.

Найкращим режисером обрали 53-річного Сергія Лозницю за картину "Лагідна". За нагородою виходить продюсер Сергій Лавренюк.

— Доведеться попрацювати поштарем і відвезти нагороду Лозниці в Канни, — говорить зі сцени Лавренюк. — Він, видно, сподівався, що ці кілька кілограмів бронзи й каменю через кордон я перевезу краще.

Після церемонії нагородження гості переходять до банкетної зали. Офіціанти розносять схожі на цукерки паштети й еклери з червоною рибою.

На відкритій терасі з видом на Дніпро стоїть режисер фільму "Рівень чорного" Валентин Васянович, 46 років, у смокінгу. Отримав нагороду за операторську роботу у своїй картині.

— Полежи тут, полежи. Ти стомилася, — каже Васянович, погладжуючи статуетку. — Пропоную заснувати орден "дзиґоносців". А наступного року взагалі матимемо власний острів "весь покритий дзиґами, абсолютно весь", — наспівує, піднімаючи келих шампанського.

— Моє кіно не для всіх. Без слів і музики. Про драму людини, яка досягла 50-річного віку й зрозуміла, що все втратила. Запросили звукорежисера Сергія Степанського, бо вміє передати тишу з шумів та напівтону, — відпиває. — Тепер знімаємо інший фільм "Атлантида". Фантазуємо на тему, що буде по закінченню війни на Донбасі. Жодного професійного актора. Грають вояки, розвідники й парамедики. Важливий їхній досвід, щоби допомогли мені розповісти правдиву історію.

Загалом "Золоту дзиґу" вручили у 18 номінаціях.

Гості почали роз'їжджатися після опівночі.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше "Золотих дзиґ" отримала драма "Кіборги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути