середа, 10 вересня 2008 19:36

На "Рок Січ" приїхали українські рокери з усього світу (ФОТО)
5

На фестивалі ”Рок Січ” на Трухановому острові в Києві глядачі п’ють пиво ”Чернігівське” та ”Оболонь”
Фото: фото: Світлана Шпак
Екс-басист ”Воплів Відоплясова” Олександр Піпа на ”Рок Січі” виступав зі своєю новою групою ”@Трактор”
Киянин Мирослав Шваб пригощає гостей фестивалю козацьким кулішем. Його казан розрахований на 250 порцій
Прихильники групи ”Вайт” у броньовику приїхали на Труханів острів послухати виступ своїх улюбленців
Хлопці й дівчата цілуються під синьо-жовтим прапором

"Цей фестиваль об"єднує українських рокерів з усього світу", — каже 44-річний співак Олег Скрипка. У вихідні він проводив у Києві фестиваль "Рок Січ". На Трухановому острові для музикантів спорудили три сцени: біля парашутної вежі, напівзруйнованого старого ресторану, який колись називався "Отдых", і на центральному пляжі.

Олександр Руденко, 27 років, — вокаліст петербурзького панк-гурту "Свобода" — спускається зі сцени. Тримає пляшку російської горілки "Свобода". Посудина закрита качаном кукурудзи. Артист говорить, що насправді всередині вода.

— Це реквізит до пісні "Мама — анархія, тато — гранчак горілки".

Знімає махновську папаху, військові чоботи. Виливає на cпітніле волосся мінералку.

Руденко народився у Маріуполі на Донеччині. Працював помічником режисера Миколи Губенка в московському Театрі на Таганці. 1999-го переїхав до Санкт-Петербурга. Три роки тому зібрав там панк-гурт "Свобода".

— Привчаю людей до української музики, — говорить Сашко. — У мене в групі грали трубач-датчанин, казах. На барабанах сидів Михайло Нефьодов із легендарної "Аліси" Кості Кінчева. У Пітері Нефьодов разом із Сашею Чернецьким відродив харківський гурт "Разные люди". У Петербурзі є один україномовний гурт, старший за нас, — "Сонцехмари". Але вони не змогли приїхати.

Каже, музиканти зі "Свободи" не завжди розуміють, про що він співає.

— Перепитують: "Так с какого бугая ты чоботы снял?". Пояснюю, що "чоботи з бугая" — це "сапоги из бычьей кожи".

Панк-гурт "Ключ" прилетів з Канади.

— У липні в Києві виступала канадська співачка Неллі Фуртадо. Наш вокаліст Юрко Михайлюк колись був її гітаристом, — розповідає клавішник 36-річний Тарас Близнюк. — Готові були за свій рахунок прилетіти сюди, аби зіграти в неї на розігріві. Юрко подзвонив Неллі, вона погодилася. Але організатори концерту заборонили.

Із гурту тільки Тарас з України. Він народився в прикарпатському місті Косів. Решта — нащадки попередніх поколінь емігрантів з України та Польщі.

— 1991-го, ще при СРСР, я поїхав на гастролі до Північної Америки з фольклорним ансамблем "Заграва". І забув повернутися, — згадує Тарас Близнюк. Із ним за кордоном лишилися ще 5 учасників "Заграви", зокрема й брат Тараса. Згодом Близнюк перевіз до Канади маму. Гурт "Ключ" він зібрав з Юрком Михайлюком два роки тому.

— Ми товаришуємо з 1993-го. Михайлюк давно крутиться в американській музичній тусовці. Знайомі брали нас на кпини, що  доведеться виконувати панк перед бабцями з діаспори. Але в Канаді багато молодих українців. У Торонто за виступ просимо 5 тисяч доларів. На виїзді беремо дорожче.

Зараз ви читаєте новину «На "Рок Січ" приїхали українські рокери з усього світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути