вівторок, 20 березня 2012 07:30

"На музиці економлю 200 гривень щомісяця"

— Ми ризикуємо перетворитися на країну, яка не лише не знімає кіно, а й не записує музику, — каже директор Коаліції артистів і продюсерів України Дмитро Прикордонний. Він презентував сайт "Піратам.нет" зі слоганом "За музику треба платити, щоб вона жила". Розміщуватиме блоги музикантів і статті про музику.

— Такі сайти є в Іспанії, Італії й Франції, — розповідає Дмитро Прикордонний. — Там музиканти непогано заробляють на скачуванні. Один новий трек коштує 99 центів, старий — 69. Половину отримує артист. Якщо композицію скачали 10 тисяч разів, він отримує 50 тисяч доларів. У ex.ua було шість мільйонів оригінальних користувачів. Якби кожен платив за доступ по гривні на місяць, музиканти отримували б 6 мільйонів щомісяця. Кошти розподіляти легко — чию музику найбільше качають, той музикант найбільше має. У світі цей велосипед працює вже десяток років.

Наприкінці презентації до зали вносять 3-кілограмовий торт із написом "Піратам.нет".

— Зараз же піст, а ви торт принесли, — каже співак 37-річний Олег Михайлюта з гурту "Танок на майдані Конго". — В Україні немає жодного органу, який контролює виконання закону про авторські права. Я вкладаю в свої пісні гроші, душу й натхнення. Вона є продуктом. Українці мають зрозуміти: за будь-який продукт треба платити.

— Люди звикли до музики на шару. Тому всіх обурило закриття ex.ua, — додає лідер гурту "Мед Хедс" Вадим Красноокий, 38 років. — Ми записуємо диски, але продаємо лише  маленьку частину. Наступного дня пісні є в інтернеті. Їх усі качають і кажуть: "Молодці! Таку гарну музику створили". Запис альбому може коштувати 10 або 100 тисяч. Дорожчий крутіше звучатиме. Можу записати його в Лос-Анджелесі. Але цього не робитиму, бо затрачені кошти не відіб'ються.

Музиканти розходяться, торт ніхто не їсть.

— Я постійно качаю музику й фільми з інтернету, за це жодного разу не платив, — говорить інженер 40-річний Олександр Романчук. — Чому я повинен перераховувати гроші за пісню, якої ніколи не чув? Якщо з'являться платні сайти, відмовлюся від них. Натомість знайду такий, де музику можна качати безкоштовно. Раніше часто купував ліцензійні диски. Коли в інтернеті з'явилася безкоштовна музика, припинив. Порахував, що на цьому щомісяця економлю по 200 гривень. Ці гроші відкладаю. На них купую квитки на концерти.

Зараз ви читаєте новину «"На музиці економлю 200 гривень щомісяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути