понеділок, 02 червня 2008 17:50

На гральній карті Анну Ахматову зобразили піковою дамою

У Музеї однієї вулиці на Андріївському узвозі, 2б 29 травня відкрилася виставка "Київський зошит Анни Ахматової". В експозиції є свідоцтво про одруження поетеси та її посмертна маска.

— Анна Ахматова закінчила в Києві Фундуклеївську жіночу гімназію. Два роки вчилася на Вищих жіночих курсах на юриста, — розповідає директор музею Дмитро Шльонський, 41 рік. — Але документів залишилося мало, їх важко дістати з архівів. Торік я поїхав до Москви і домовився з Михайлом Ардовим, який знав Ахматову особисто. Він посприяв нам.

На відкриття приїхав протоієрей Російської православної автономної церкви Михайло Ардов, 70 років. Поетеса впродовж майже 30 років часто мешкала в будинку його батька  — письменника Віктора Ардова.

Він у рясі. Зауважує, що привіз речі Ахматової. Під склом лежать рукавички, фотографії, книжки.

— Ахматова жила в нашій квартирі іноді навіть частіше, ніж у себе в Пітері. 14 років після її смерті став завдяки їй священиком. Вона була віруючою, хоча ніколи цього відверто не говорила, — згадує він.

Показує книжку, яку подарувала поетеса.

— Надписала: "Василию Шибанову за верную службу". Вона любила баладу Олексія Толстого "Василь Шибанов". У ній Іван Грозний встромляє Василеві гострий посох у ногу, спирається на нього і наказує читати листа. У 14 років Ахматова якось послала мене до Спілки письменників із листом до Олексія Суркова. Я побоювався, що Сурков встромить мені посоха в ногу і примусить читати її послання. Відтоді вона називала мене Шибановим.

Підводить до гральної карти під склом. У ній поетеса зображена піковою дамою. Згадує, що карту виготовив його батько з фотографії 30-х років. Поряд лежить фотокопія листівки 1944 року, списана рукою Ахматової.

— Там вона описує, як розлучилася з чоловіком Володимиром Гаршиним, — пояснює священик. — Але це копія. Оригінал зберігається в російському державному архіві. Мої батьки віддали туди навіть речі, в яких вона ходила. Ці, що висять тут, — несправжні, їх підібрали, щоб показати, в чому могла ходити.

На манекені висить фіолетове кімоно.

— Вона одягалася скромно, зі смаком, проте жила у злиднях, — веде далі. — У 1950-х, коли почала заробляти перекладами, виробила власний стиль у домашньому одязі. Одягала шовкову сукню, а поверх неї — японське кімоно. Таких було багато в комісійних магазинах.

На стінах висять фотографії поетеси з Миколою Гумільовим, копія документа про їхнє одруження.

— Анна Андріївна дала згоду вийти заміж за Миколу в Києві, — пояснює отець Михайло.

Київський художник Ларго Бальзак, 71 рік, виставив 20 своїх картин.

— Серію "Ностальгія" малював два роки, присвятив її відомим киянам, — розповідає він. — Ось Фундуклеївська церква, поряд із якою була гімназія Ахматової. Картини створюю на основі старих фотографій, потім зіставляю з реальним місцем. На сьомий-восьмий раз виходить правдиво.

Одягала шовкову сукню, а поверх неї — японське кімоно

Відвідувачі затримуються перед посмертною маскою поетеси. Її в ніч із 5 на 6 березня 1966-го зняли в лікарні імені Скліфосовського скульптор Зоя Масленікова і форматор Іванов. Біля входу стоїть полімерна скульптура юної Ахматової. Її привезла з Одеси скульпторка Таїсія Судьїна. Бронзовий оригінал 1989-го встановили в місті до 100-річчя від дня народження поетеси. За 10 років пам"ятник украли.

Виставка триватиме до середини вересня. Вхід — 15 грн, для студентів і пенсіонерів — 10 грн, для дітей — 5 грн.

Зараз ви читаєте новину «На гральній карті Анну Ахматову зобразили піковою дамою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути