понеділок, 28 липня 2008 15:29

Музею в Пирогові Ахметов дав 3 мільйони доларів

Музей народної архітектури та побуту України в Пирогові під Києвом відтепер має статус національного. Такий указ підписав президент Віктор Ющенко. У музеї під відкритим небом зібрані 275 хат, церков, вітряків, господарських споруд XVI–XX ст. з усіх регіонів країни. Експонати знайомлять з архітектурою сіл, побутом і народною творчістю українців.

Виконувачці обов"язків директора музею у Пирогові 55-річній Тамарі Василенко про новину по телефону повідомили колеги. Того дня вона допізна затрималася на роботі, бо разом зі співробітниками готувалася до Дня пасічника.

— 16–17 серпня, як святкуватимемо День пасічника, до нас приїде президент, — розказує Василенко.

Запрошує до свого кабінету. Скаржиться на втому: із 2005-го працює без відпусток.

— Ми років 15 боролися за надання музею статусу національного. Для нас це важливо не лише з фінансового боку. У нас 134 гектари землі — нарешті маємо право отримати акт на володіння нею, — каже Василенко.

Про "фінансовий бік" розповідає:

— Немає ані реставраторів, ані архітекторів — нові люди не приходять, бо в нас порівняно низькі зарплати. Архітектори й будівельники отримують по 3 тисячі гривень. А студенти, які приходять до нас на практику із будівельного інституту, заявляють, що вони по 500 доларів заробляють після першого курсу. Залишилися тільки корифеї, ті, що створювали музей. Їм уже по 70 років.

Добродійний фонд "Розвиток України" мільярдера Ріната Ахметова видав "Пирогову" матеріальну допомогу в розмірі $3 млн. За половину з них закуплять пожежні машини. За решту планують покращити інфраструктуру музею та перевезти автентичну клуню з Черкащини. Також відновлять пам"ятки, які потрапили до музею 10–15 років тому, але й досі лежать розібраними.

Василенко скаржиться, що кошти з державного бюджету музей отримує, коли починаються снігопади й морози. А використати їх треба до кінця року.

— Із глиною в мороз не попрацюєш, — додає. — Будівельні роботи треба проводити влітку. А мені 15 грудня телефонують і запитують, чи буде музей брати кошти, чи не буде. 2 мільйони гривень заробляємо зі вхідних квитків, екскурсійного обслуговування, надання фотопослуг та оренди. Але багато з них іде на охорону музею.

Обов"язки директора Тамара Василенко виконує майже два роки. Колишнього директора Миколу Ходаківського Національна академія наук звільнила в жовтні 2006-го через часті крадіжки й пожежі на території та жалюгідний стан пам"яток.

— За керівництва Ходаківського ми втратили дев"ять найкращих пам"яток. Була спалена майже вся експозиція Львівщини. Я на його місці й сама відмовилася б від посади. Якщо при тобі стільки палять, то треба задуматися, чому так роблять, а він ще й судиться за свою посаду, — зауважує Василенко.

Зараз ви читаєте новину «Музею в Пирогові Ахметов дав 3 мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути