вівторок, 01 липня 2008 17:30

Московський кінофестиваль завершився зливою

Церемонія закриття 30-го Московського міжнародного кінофестивалю відбулася минулої суботи в кінотеатрі "Пушкінський" у столиці Росії. Урочистості зіпсувала злива. На червоній доріжці під дощ потрапили співак Микола Басков, 31 рік, і акторка Олеся Судзіловська, 33 роки. Зірки "першого ешелону" встигли зайти до кінотеатру. Та на церемонію вручення нагород їм довелося чекати ще 2 год. Багато хто нарікав на брак кондиціонерів.

Через негоду літак із Парижа з акторкою Ізабель Юппер, 55 років, ніяк не міг приземлитися в аеропорту Шереметьєво-2. Зірці французького кіно мали вручити спеціальний приз ім. Станіславського "Я вірю".

Найкращим режисером Московського кінофестивалю назвали 36-річного болгарина Явора Гирдєва. Дія у його картині "Дзіф" відбувається протягом однієї ночі. Головного героя на прізвисько Метелик випускають із тюрми, де він відсидів 15 років за сфабрикованим звинуваченням. Головний приз фестивалю — золоту статуетку Георгія Побідоносця — за стрічку "Простіше простого" отримав іранський режисер Сейєд Реза Мір-Карімі, 42 роки.

Виконавиця головної ролі, акторка Хенгамех Гажиані піднялася на сцену "Пушкінського" в традиційній ісламській хустці хіджабі. У "Простіше простого" Гажиані грає зразкову іранську жінку — матір і дружину. Настільки ідеальну, що близькі просто перестають її помічати.

Найкращою виконавицею жіночої ролі журі кінофестивалю, яке очолювала норвезька актриса і режисер 69-річна Лів Ульман, визнали італійку Маргариту Буй, 46 років. Вона зіграла головну героїню у драмі "Дні та хмари" Сільвіо Сольдіні. Їй та найкращому акторові фестивалю американцеві Річарду Дженкинсу, 54 роки, який зіграв у комедії Томаса МакКарті "Відвідувач", подарували по годиннику іспанського ювелірного будинку "Карреа і Карреа". Коштують такі від 4 тис. євро.

Через затори на дорогах японець Такеши Кітано на вручення нагороди "За внесок у розвиток світового кіно" запізнився на 40 хв.

Завершився Московський кінофестиваль показом документальної стрічки 53-річного сербського режисера Еміра Кустуріци "Марадона бай Кустуріца". Фільм про аргентинського футболіста режисер знімав два роки. Світова прем"єра відбулася на цьогорічному Каннському фестивалі.

Загалом показали 200 стрічок із 45 країн світу. В основній конкурсній програмі змагалися 16 фільмів. У тому числі й українська стрічка "Райські птахи" 67-річного Романа Балаяна з Олегом Янковським у головній ролі.

— Вважаю, що "Райські птахи" мав шанс бути відзначеним на кінофестивалі, — говорить арт-директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 47 років. — А такі картини з конкурсної програми, як ізраїльська "Для мого батька" й угорська "Майже діва" — це повна катастрофа. Такі фільми не можна брати навіть на третьосортні фестивалі.

Фестивальні покази відбувалися в шести московських кінотеатрах. На вході кожного з них стояли металошукачі, а охорона ретельно перевіряла особисті речі гостей. На російській прем"єрі американського фантастичного бойовика "Хенкок" зі страху перед відеопіратами всіх журналістів перед сеансом попросили здати охороні мобільні телефони.

— Ну что — теперь в деревню, к тетке, в глушь, в Израиль, — ділиться планами зі своїм знайомим директор Московського кінофестивалю 62-річний Микита Міхалков, виходячи з "Пушкінського" по завершенні всіх урочистостей.

Зараз ви читаєте новину «Московський кінофестиваль завершився зливою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути