Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2007 17:45

Моріс Бежар помер від серцевого нападу

 

У четвер у лікарні швейцарського міста Лозанна від серцевого нападу помер французький балетмейстер 80-річний Моріс Бежар. Останні 20 років він керував "Лозаннським балетом Бежара".

Народився балетмейстер у французькому місті Марсель у родині майбутнього міністра освіти. Мати померла, коли Морісові було сім. У дитинстві хлопчик часто хворів. Лікарі порадили віддати його до спортивної секції. У місті саме гастролювала Паризька опера, солістом балету якої був українець за походженням Серж Лифар. Виступ так вразив юного Бежара, що він попросив батька віддати його в балетну студію. Звідти в 17 років він потрапляє до Марсельської опери. А вже через рік їде до столиці Франції, де вчиться у російської прими Любові Єгорової та француза Ролана Петі, танцює в театрах Лондона і Стокгольма. Потому балетмейстер згадував, що своїм талантом він завдячує значній кількості вчителів і балетних шкіл. Згодом він створив власну трупу "Балле де л"Етуаль", поставив у ній перші спектаклі. Однак грошей на постановки не було, і трупа через чотири роки розпалася. 1957-го Бежара запрошують до Брюсселя поставити балет "Весна священна" Ігоря Стравінського. А звідти хореограф переїхав до Швейцарії. 1999-го трупа Бежара в київському палаці "Україна" показала прем"єру балету "Шинель" за повістю Миколи Гоголя.

Бежар створив 34 вистави. Останню, балет "Дякую, Джанні, з любов"ю", присвятив до 10-х роковин загибелі італійського модельєра Джанні Версаче, який шив одяг для балетів Бежара. Виставу показали в липні цього року в італійському театрі "Ла Скала". Костюми для неї шила сестра Версаче Донателла.

— У кожного з нас кілька дат народження, — казав Бежар. — І дат смерті також кілька. Я помер у сім років у Марселі, коли не стало моєї матері. Я помер після свого батька в автомобільній аварії. І я помер в одній із палат лозаннської клініки, — зізнався він 15 років тому, коли від СНІДу пішов з життя його коханець, танцівник Хорхе Донн. Вони жили разом 28 років. Донн приплив із Аргентини, щоб попроситися в трупу Бежара. — Для мене він був другою після батька людиною на світі. До нього я поставив усього три спектаклі, а без нього не створив би всього іншого. На мізинці лівої руки Донн носив обручку моєї матері.

Зараз ви читаєте новину «Моріс Бежар помер від серцевого нападу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути