четвер, 28 травня 2020 05:50

Моцарт познайомився з двома українцями

Моцарт познайомився з двома українцями
Дорж Бату написав роман "Моцарт 2.0". За сюжетом твору, австрійський композитор Вольфганг Амадеус Моцарт потрапив у сучасний Нью-Йорк. Фото: facebook.com

— Запитував у друзів, що вони знають про Моцарта, — каже письменник 42-річний Дорж Бату. — Добре, коли хоч згадують, що написав "Реквієм". А так — ніхто нічого. Більшості відомий як видатний композитор у перуці та червоному камзолі з портрета. З нього зробили ікону класичної музики. А поміж тим генії — це звичайні люди. З примхами і недоліками.

Роман Бату "Моцарт 2.0" вийшов у львівському "Видавництві Старого Лева".

Австрійський композитор Вольфганг Амадеус Моцарт помер 5 грудня 1791-го. Приходить до тями в сучасному американському місті Нью-Йорк. Змушений починати з нуля. Без рідних, житла, грошей і документів, за сюжетом.

— У кожного в житті були вчинки, якими ми не пишаємося. Часом робили вибір, про який шкодуємо. Втрачали друзів, шанси, перспективу. Звісно, вчимося на цих помилках, але не маємо можливості прожити життя ще раз так, як хотіли б. Я спробував дати цей шанс Моцарту, — продовжує Бату. Його справжнє ім'я Андрій Васильєв. Має бурято-монгольське походження. Деякий час жив і працював в Україні. Одружений з українкою. З дітьми спілкується мовою дружини. Живуть у Вашингтоні. З 2016-го працює спеціалістом із траєкторій космічних апаратів. Став відомий після виходу дилогії "Франческа" про робочі будні в командному центрі астронавтів.

— Повага до історичної постаті полягає в тому, щоб розповісти про неї правду. Я перелопатив тонни літератури в електронних архівах бібліотеки Конгресу США та австрійської консерваторії Моцартеум.

Багато для себе відкрив. Наприклад, як жахливо Моцарт поводився з грішми. Міг отримати великий гонорар і спустити за кілька днів у таверні, пригощаючи всіх випивкою. І залишити сім'ю на місяці без крейцера в кишені.

Музика Моцарта — гармонійна, оптимістична, весела. Але доля в нього була тяжка, драматична.

Уявляв, у які ситуації потраплятиме композитор у наш час. Його здивує, наприклад, побут. Сучасний рояль здасться монстром. Наприкінці XVIII століття не було такого інструмента. Грав на клавікорді й клавесині, які суттєво відрізнялися.

Моцарт знайомиться з двома українцями, які живуть у Штатах. Це офіціантка Стася й піаніст Павло Гінтов. Їхніми очима читач дивиться на те, що відбувається в Америці.

Хочу написати про українського мислителя Григорія Сковороду. Його філософія досі актуальна. У мене він був би розумним і модним жителем богемного району Нью-Йорка — Вільямсбурга.

Роман "Моцарт 2.0" коштує 200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Моцарт познайомився з двома українцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути