вівторок, 19 березня 2013 06:00

"Ми ще ніколи не брали грошей"

"Ми ще ніколи  не брали грошей"
"Квартира 57". Фото: Сергій Старостенко

Галерею у власному помешканні облаштував 29-річний київський фотограф Андрій Пелюховський. У "Квартирі 57" на столичному Подолі провів три виставки.

— Раніше тут була студія якогось дизайнера. Усе смерділо димом, паркет у тріщинах, стіни запецькані. Треба було привести все до ладу. Галерея мені обійшлася найменше у 3-4 тисячі доларів. Сам підібрав і поставив світло, збив столики, — на тісній кухні Андрій меле кавові зерна.

— У Європі багато таких прикладів, коли чувак живе у квартирі, а в певні години до нього можна прийти подивитися виставку. Переживали за сусідів, — сміється Андрій. — Бувало, сусід зверху спускався, стукав — то переважно у день відкриття.

На нашому сайті даємо адресу і код на домофоні. Приходили по 30-50 відвідувачів щодня, багато іноземців. Випадкових людей тут не буває. Бо галерею ще треба знайти, а не просто зробити з вулиці крок вправо чи вліво. Як у кожній квартирі, тут є кухня. Адміністратор Мітя по-домашньому пропонує усім чай-каву.

Кімната має 30 квадратних метрів. На щитах уздовж стін — чорно-білі світлини мальтійця Кріса Мікаллефа. На одній — жінка у чорній сукні, її волосся хвилюється у воді басейну. Найменші роботи можна купити за $200.

— Зробити виставку закордонного художника було важко. Немає довіри на рівні географії — до країни. Кріс Мікаллеф — з маленької Мальти, яка сама має купу проблем. Але у нього були такі перестороги, ніби тут стріляють на вулицях, ґвалтують у під'їздах і на кожному кроці викрадають дітей.

У "Квартирі 57" також проводять лекції з фотографії, показують кіно.

— Раз на тиждень нам пишуть якісь туристичні клуби. Мовляв, ми пішли в експедицію, нафоткали пейзажів, намети, вогнища, казанки. Пропонують сходи-заходи сонця, усе красиво. Питають, скільки треба заплатити, щоб домовитися про виставку. Але ми ще ніколи не брали грошей. Хочеться показувати тут сучасну фотографію з якоюсь ідеєю. Багатьом може видатися непривабливою робота, де на брудній кухні сидить гола жінка, ще й фото засвічене спалахом. Чим далі на Захід, ставлення до такого мистецтва різко змінюється.

Андрій щойно повернувся з Нью-Йорка. Там три місяці навчався в кіноакадемії.

— У Нью-Йорку є цілий арт-район Челсі. Там із десяток вулиць підряд — суцільні галереї. Причому не лише на першому поверсі, а можуть бути в усьому будинку. Серед тем популярними є дослідження себе — серії автопортретів. Також простору і часу — знімки порожніх заводів або той самий пейзаж у різні дні. Наші сучасні фотографи просто це копіюють. Західним художникам важче виділитися. Тому вони більше працюють, бо мають стрибати набагато вище.

Зараз ви читаєте новину «"Ми ще ніколи не брали грошей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути