вівторок, 02 серпня 2016 06:30

Малкович надрукував книжку Богдана Жолдака

Два роки приписав собі киянин Георгій Топоровський, щоб піти в АТО. 18-річний боєць батальйону "Кривбас" загинув у вересні 2014-го. Книжку "Укри" йому присвятив письменник Богдан Жолдак, 68 років.

— Звертався в кілька видавництв, щоб її надрукували. Деякі з них суперпатріотичні. І кругом мене одсунули. Але йде війна, треба про це писати. А при Януковичі ліквідували військове видавництво. Ну, йолкі-палкі, на кого спертися? Відніс рукопис Івану Малковичу. За кілька днів каже: "Ти знаєш, я прочитав тільки 37 сторінок". Думаю, ну все. А він: "І буду друкувати". Отак моя книжка про війну вийшла в дитячому видавництві "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", — розповідає Жолдак.

В книжці є 37 оповідань. Автор каже, що багато сюжетів узяв із материних розповідей про Другу світову.

— Вона пішла на війну добровольцем. Під час так званого бобруйського наступу була зв'язківцем. Її завдання — спостереження за німецькою авіацією. Дівчата були приречені, адже всі спостережні пункти фріци бомбардували.

В "Украх" багато оповідань присвячені жінкам на війні. Одне з них — про снайпера Галю з позивним Чупакабра — основане на реальних подіях. Є іронічні та гумористичні історії. Наприклад, як колишній браконьєр і зек Звіробій пробирається в табір донських "казачків" і краде в них усю рибу. Також є кілька історій про київського психолога Жору, який служив розвідником. Вичислив по антенах у сепаратистському селі дивакуватого фізика-холостяка. Той передавав місце дислокації українських військових.

— Укроп, укр — це розкішні слова. Вороги думали, що вони зможуть образити нас і налякати ними. Ми ці знущальні назви підхопили і розвинули в позитивному сенсі. Наприклад, для американців слово "янкі" образливе. Але воно в них прижилося. Лайливе німецьке слово "бош" стало назвою відомої компанії. Українці вміють сміятися зі своїх ворогів, — додає письменник.

"Укри" принесли Богдану Жолдаку літературну премію "Воїн світла".

У книгарнях збірка оповідань коштує 64 грн.

Зараз ви читаєте новину «Малкович надрукував книжку Богдана Жолдака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути