вівторок, 27 грудня 2016 07:40

"Мали одну мету. Але в кожного були свої методи"

Автор: Катерина Лукьяшко
  Кадр із фільму ”Червоний”: тіла вбитих бунтівників у таборі ГУЛАГу виставили, аби залякати інших в’язнів
Кадр із фільму ”Червоний”: тіла вбитих бунтівників у таборі ГУЛАГу виставили, аби залякати інших в’язнів

— Ти товариша Сталіна не погань. Він таких, як ти, в баранячий ріг згинає. Ваші — це зрадники Батьківщини. Я за Україну кров проливав, поки ти фріцам чоботи лизав, — каже радянський льотчик Віктор Гуров колишньому командиру УПА Данилові Червоному. Обоє — в'язні ­ГУЛАГу. Після того як літак Гурова збили, кілька днів добирався до своїх. За перебування в німецькому тилу отримав 15 років каторжних робіт у Воркуті.

Герої бойовика "Червоний" під час Другої світової воювали за різні ідеали. Коли вперше зустрілися — побились. Але змогли домовитися між собою, щоб протидіяти репресіям начальника табору майора Абрамова. Підняли повстання.

— Гасло фільму — вижити, перемогти, жити. Одна з головних тем — непрості відносини двох українців. Вони стоять на різних позиціях. Але знаходять у собі сили об'єднатися. У фіналі перемагають й отримують свободу, — каже режисер Заза Буадзе, 54 роки.

Картину "Червоний" зняли за однойменним романом Андрія Кокотюхи. Створюючи книжку, автор вивчав мемуари повстанців, публікації українських істориків Володимира В'ятровича та Івана Патриляка. Розмовляв із відставним офіцером КДБ. Роман уперше надрукували 2012-го. Витримав вісім перевидань. На обкладинці останнього — кадр із фільму. "Червоний" заснований на реальних подіях.

— Повстанський рух, частково згаданий у романі, — неоднорідний і неоднозначний. У ньому було багато розбіжностей та неузгодженостей. Однак всі повстанці мали одну мету — звільнити Україну від окупації. Просто в кожного були свої методи. А розуміли вони все це однаково, — каже письменник Андрій Кокотюха, 46 років.

Бюджет екранізації — 20 млн грн. Зйомки проходили в Одесі, Луцьку. На старій залізорудній шахті в Кривому Розі на Дніпропетровщині фільмували робочі будні в'язнів ГУЛАГу. Копальня 1917 року має п'ять штолень. Їхня загальна довжина —185 м. Глибина — 35 м. Деякі підземні камери мають висоту триповерхового будинку. Спеціально для фільму створили дерев'яний підйомник із кінним барабаном. Поселення в'язнів відтворили в бараках на території колишньої ферми сільськогосподарського училища. Головну роль у картині виконує львівський актор Микола Береза, 34 роки, відомий за стрічкою "Брати. Остання сповідь".

На екрани фільм "Червоний" вийде навесні 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «"Мали одну мету. Але в кожного були свої методи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути