Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2007 17:20

Лучано Паваротті не знав нот

Автор: фото: REUTERS
  Весільна фотографія Лучано Паваротті за грудень 2003 року, зроблена в театрі італійського міста Модена, де влаштували банкет. Дружина тенора Ніколетта тримає їхню 11-місячну доньку Аліче. Вони обидві в сукнях від Армані
Весільна фотографія Лучано Паваротті за грудень 2003 року, зроблена в театрі італійського міста Модена, де влаштували банкет. Дружина тенора Ніколетта тримає їхню 11-місячну доньку Аліче. Вони обидві в сукнях від Армані

У четвер зранку в лікарні міста Модена на півночі Італії пішов із життя тенор Лучано Паваротті. 12 жовтня йому виповнилося б 72 роки. На початку серпня співака госпіталізували з підозрою на запалення легенів. Через два з половиною тижні артиста виписали з лікарні. Дома він був під наглядом онкологів, бо торік у НьюЙорку Паваротті вирізали ракову пухлину в підшлунковій. Лікарі побоювалися, що хвороба загостриться. У середу ввечері у співака відмовили нирки, піднялася температура, йому було важко дихати. Паваротті доправили в лікарню, й він помер не приходячи до тями.

— Весь час слідкувала, що пише преса про стан здоров"я Лучано, — розповідає "ГПУ" оперна співачка Євгенія Мірошниченко, 76 років. — Думала, сучасна медицина врятує маестро. Але надто мало часу він на себе витрачав. Працював "на ізнос" і "згорів".

Паваротті виріс у Модені. В юності був кращим нападаючим місцевої футбольної команди, а щонеділі співав у церковному хорі. Із любительським провінційним театром, де він також співав, переміг на престижному міжнародному конкурсі в італійському місті Реджо-Емілія. Після чого став солістом опери "Ла Скала" в Мілані. Його партію Тоніо в опері Гаетано Доніцетті "Дочка полку" вважають однією з найкращих. Паваротті перший у світі з тенорів узяв найвищу ноту "до" у другій октаві. Пізніше залишив оперну сцену й виступав лише з концертами. Він виходив на одну сцену з Елтоном Джоном, Стінгом та Лайзою Мінеллі. 2005-го Паваротті дав концерт у київському палаці "Україна". Із 47-річним українським тенором Володимиром Гришком заспівав "Заздоровницю" із опери "Травіата".

— Маестро не знав нотної грамоти, — розповідає Гришко. — Репертуар заучував на слух. Коли хтось цьому дивувався, Паваротті відповідав: "Мій батько пекар. Він також не знав технології випічки хліба. Але пік його дуже гарно".

Співак був двічі одружений. Від першої дружини Адуа, з якою прожив 35 років, мав трьох дочок. Удруге взяв шлюб у 68 років. Дружині Ніколетті було 33 роки. Роман співака з його асистенткою тривав 9 років. Їхній донці Аліче зараз п"ять років.

Наприкінці цього року Паваротті збирався дати прощальні гастролі.

Зараз ви читаєте новину «Лучано Паваротті не знав нот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути