Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2008 18:50

Клара Лучко сварилася лише українською

Автор: фото: Марина БОРИСЕНКО
  Наталія Ківа показує календар 2005 року з фотографіями Клари Лучко
Наталія Ківа показує календар 2005 року з фотографіями Клари Лучко

Речі зірки радянського кіно Клари Лучко привезли до Полтави керівник  Полтавського земляцтва у Москві Наталія Ківа і композитор В"ячеслав Моцардо. Це — фотографії, книги, два костюми, сумка й рукавички. Їх розподілять між бібліотекою, художнім і краєзнавчим музеями та школою N2.

Клара Лучко народилася в селі Чутове на Полтавщині.

— Я родом із Полтави, — говорить Наталія Ківа російською. Вона — проректор Московської академії економіки і права, 20 років живе в Москві. — Якось друг чоловіка Клари розповів мені, що родичі передають особисті речі Лучко до Казані, Ростова. Питав, чому з Полтави ніхто не просить.

В"ячеслав Моцардо розказує, що познайомився із Лучко в актора Юрія Нікуліна. Після його смерті Лучко допомагала артистам: вибивала квартири, просила грошей на операції.

— Клара ніколи не гналася за славою. Спала на старому дивані з високою спинкою. Думаю, у неї з чоловіком не було міцних стосунків, — зазначає він. — Обожнювала український борщ. Із ресторанів обирала лише "Корчму". Любила фразу "Как гарно". А сварилася лише українською. До лікарні вона потрапила через тромб. А тоді ще й перенервувала на сімейному ґрунті. Перш ніж почув про смерть Лучко, поставив свічку за упокій. Аж раптом телефонує чоловік Клари й каже, що її не стало...

Актриса померла в березні 2005-го. Її поховали на Новодєвічому цвинтарі в Москві. Кембриджський університет присвоїв Лучко титул "Жінка тисячоліття". Чоловік артистки 78-річний Дмитро Лук"янов переніс інсульт, погано говорить. У них залишилася донька Оксана. Онук Олександр живе в Канаді.

У Полтаві прізвище Лучко мають 15 людей.

Зараз ви читаєте новину «Клара Лучко сварилася лише українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути