Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 06:30

Кілька поколінь виросло на угорських чи російських серіалах

Автор: youtube/Міністерство інформаційної політики України
  Актор Касай Такахіса (ліворуч) знявся в українській короткометражці ”Дякую”. Грає японського професора, який у Львові запізнюється на потяг і вирішує самотужки дістатися Києва. Мандрує через Карпати та Одесу. З українських слів знає лише ”дякую”. Картину покажуть на Днях українського кіно в Береговому
Актор Касай Такахіса (ліворуч) знявся в українській короткометражці ”Дякую”. Грає японського професора, який у Львові запізнюється на потяг і вирішує самотужки дістатися Києва. Мандрує через Карпати та Одесу. З українських слів знає лише ”дякую”. Картину покажуть на Днях українського кіно в Береговому

— У дитинстві їздив до бабусі на Тернопільщину. На вихідних у селі показували кіно. У ці дні було значно менше тих, хто звертався до чарки. Боявся, що в колгоспному кінотеатрі не вистачить місць, — каже актор 36-річний Роман Ясиновський. Зіграв бійця з позивним "Гід" у воєнній драмі про захисників Донецького аеропорту "Кіборги". Представлятиме картину на Днях українського кіно в місті Берегове на Закарпатті. Проходять із 10 по 14 жовтня в міському будинку культури.

— У Береговому недавно відбувся інцидент з угорським консулом, який незаконно роздавав місцевим паспорти своєї країни, — продовжує Ясиновський. — Декілька поколінь закарпатців виросло на угорських чи російських серіалах. Побачивши своє кіно, зможуть зрозуміти, що українці — теж нація, а не придаток до іншої держави.

В Україні лише 500 кінозалів у 200 кінотеатрах. Це надзвичайно мало. 80 відсотків українців не мають до них доступу. Жителям невеликих міст та селищ треба подолати десятки кілометрів, аби подивитися новий фільм у кінотеатрі. Мені подобається практика, започаткована у французьких містах. У неблагополучних районах влада відкриває кінозал, театр або гарну школу. Поступово в цю місцевість починають переїжджати люди з інших частин міста. Це стає поштовхом для розвитку інфраструктури.

У грудні минулого року Дні українського кіно пройшли у Верховині на Івано-Франківщині.

— Вражені успіхом місцеві депутати ініціювали побудову в селищі сучасного кінотеатру, — розповідає директор фестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі, 68 років.

— Побачили в цьому також економічний зиск. Фільм "Кіборги" ми показували в шкільному залі на 300 місць. Прийшло півтисячі глядачів. Загалом провели чотири сеанси замість одного запланованого.

Мета нашого проекту — звернути увагу українського суспільства на необхідність відновлення кінотеатрів у маленьких містах і селах. У Верховині до мене на вулиці підійшла жінка. Сказала: "Що вам подарувати, може, ялинку? Ви таке свято нам привезли".

В українському кіно треба створювати зірок. Режисерська робота для глядача не так помітна, як акторська. Українці вже чекають на прем'єрах виконавців головних ролей, хочуть брати в них автографи. Раніше навіть у телесеріалах знімалися винятково росіяни.

У сусідній Польщі збори вітчизняних кінохітів сягають 20 мільйонів доларів (560 млн грн. — ГПУ). Цьому сприяють як розвинута мережа кінозалів навіть у найменших містах, так і створення регіональних кінофондів. У Польщі їх 12. Фінансують зйомки в тому числі іноземних картин у своїй місцевості. Завжди приємно на широкому екрані побачити рідні краєвиди. В Україні поки лише на Львівщині створили свій кінофонд. А вони є майже в кожній європейській країні.

Крім фільму "Кіборги", на Днях українського кіно в Береговому покажуть фільм-казку "Сторожова застава", повнометражний мульт­фільм "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила", історичну драму "Чужа молитва". Остання розповідає про кримську татарку, яка ховала єврейських дітей від нацистів і постраждала від сталінських репресій. На показ стрічки приїде виконавиця головної ролі Олена Грицай.

16–20 жовтня Дні українського кіно пройдуть у місті Сторожинець Чернівецької області. До кінця року фестиваль планує відвідати ще 12 міст.

Зараз ви читаєте новину «Кілька поколінь виросло на угорських чи російських серіалах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути