вівторок, 03 квітня 2012 00:45

Картини Ірини Торської мають "одеську говірку"

Автор: фото: Андрій Шматов
  Одеська художниця Ірина Торська пише свої картини роками — часто змінює сюжети і кольорову гаму майже готових полотен
Одеська художниця Ірина Торська пише свої картини роками — часто змінює сюжети і кольорову гаму майже готових полотен

У столичній галереї "Гамма" відкрили виставку молодої одеської художниці Ірини Торської.

— Ця виставка покликана зрозуміти мою душу, натуру. Вважаю, що художник може позитивно вплинути на розвиток нашого світу. Мої картини показують, що потрібно думати про майбутнє, іти вперед, — каже художниця.

Ірина Торська виросла в Кривому Розі, у 18 років переїхала жити в Одесу. Через втрату батьків їй довелося дуже рано ставати дорослою. Все життя Ірина присвятила музиці — закінчила музичну школу й відповідний факультет Криворізького педінституту, грає на флейті та фортепіано. Між уроками вона все ж знаходила час для своїх картин. Уважає, саме так  дала себе знати генетична схильність до фарб і пензлів. Адже в роду Ірини були професійні художники.

— Свої картини пишу роками — переробляю, довершую, змінюю кольорову палітру. Наприклад, у роботі "Всесвіт" спочатку переважала сіра гама. Потім космос у моєму уявленні став яскравим. Саме таким я вирішила показати його на полотні, — розповідає Ірина Торська. У її доробку багато робіт космічної тематики. Серед них — "Десь не на Землі". На картині зображене величезне, дещо деформоване обличчя на тлі пейзажу, подібного до марсіанського. Найдовше створювала полотна "Кінь" і "Тигр". Білий жеребець спочатку гарцював серед зелені. Але холодна одеська зима надихнула Ірину вкрити природу навколо тварини снігом. Білий тигр на другій роботі виривається з неволі в "просторові двері". Саму тварину художниця написала за одне літо, але довго розмірковувала, як зобразити її втечу з полону.

— Спочатку це була просто чорна діра. А потім замість неї з'явилося сіре місто. Ніколи не любила, коли тварин "ув'язнюють" у зоопарках.

Після її першої виставки в Одесі до Ірини Торської почали звертатися із пропозиціями купити картини. Художниця вирішила їх поки що не продавати, бо дуже багато роботи в них вклала.

— У Ірини немає школи. Але школа часто псує художника. У професійних автопортретах немає душі. А в Іриних вона є. І це мистецька душа. У картинах є одеська атмосфера, як кажуть, "одеська говірка", — ділиться враженнями заступник голови Національної спілки художників Петро Зикунов.

Зараз ви читаєте новину «Картини Ірини Торської мають "одеську говірку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути