Ексклюзиви
четвер, 04 березня 2021 00:30

"Качину ніжку можна приготувати так, що оближетесь, і так, що плюватиметеся"

"Качину ніжку можна приготувати так, що оближетесь, і так, що плюватиметеся"
До ювілею Лесі Українки видали повне нецензуроване зібрання її творів у 14 томах. Фото: book-institute.org.ua

9448 сторінок містить повне зібрання творів Лесі Українки. Його презентували до 150-річчя письменниці.

До 14-томного видання увійшли всі знайдені на сьогодні тексти Лесі Українки. Відновили фрагменти й матеріали, вилучені цензурою в попередніх. 2020-го над проєктом працювали 30 науковців з Луцька, Києва, Острога, Львова.

— Це зібрання спадщини найбільшої української письменниці відрізняється від попередніх п'яти спроб, — каже літературознавиця, учасниця редколегії Віра Агеєва, 62 роки. — Змінили структуру. Відкривається не поезією, а чотирма томами драматургії. Її визнали вершинним творчим здобутком Лесі. Зібрали в одну книжку її переклади. Додали всі тексти, що публікувалися тільки окремо — як драма "Бояриня", вірш "І ти колись боролась, мов Ізраель", підручник "Стародавня історія східних народів". Подали всі фольклорні записи, зокрема й досі не друковані.

Кожен том також містить науковий коментар. Принципова відмінність — максимальна увага до рукописів Лесі. Зокрема, чернеток, що відкривають завісу над таємницями творчості.

— Нема способу оживити національного класика, не читаючи його, — говорить письменниця, учасниця редколегії Оксана Забужко, 60 років. — Леся Українка видала українцям паспорт, що ми — культурна нація, європейська. У тодішній Україні, якої політично й на мапі не існувало, писала так, ніби ця країна вже є. Випередила найрозвиненіші літератури свого часу. Без неї історія Європи не просто неповна, а зяє здоровенною дірою.

Є різниця, в якому виданні читати текст. Це як у ресторані. Качина ніжка та сама, але приготувати можна і так, що оближетесь, і так, що плюватиметеся. Останнє зібрання творів — 12-томник 1975-го, було глумом над Лесею й українською наукою. Піддавалося комуністичній пропаганді та цензурі. Зробили дикі купюри, вирубали цілі пласти з життя і творчості. Впхали фейковий образ "друга робітників", войовничої атеїстки, мало не члена марксистських гуртків.

Нарешті декомунізували Лесю Українку.

Кожен громадянин повинен мати право прийти у себе в країні до книгарні чи бібліотеки й розгорнути повне зібрання творів будь-якого свого класика. Це те, що йому зобов'язана забезпечити Українська держава.

14 томів Лесі Українки надрукували накладом у півтори тисячі замість оголошених п'яти – і роздали по бібліотеках. А їх у нас – 12 тисяч, крім тих, що на окупованих територіях. От і рахуйте – півтори тисячі проти ста тисяч радянського видання. То яка Леся Українка дістанеться українцеві XXI століття, коли той схоче прийти до бібліотеки? Також доступний в електронному форматі для перегляду й завантаження на сайті Українського інституту книги.

Зараз ви читаєте новину «"Качину ніжку можна приготувати так, що оближетесь, і так, що плюватиметеся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути