Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2008 16:14

Ірина Вишеславська-Макарова пише картини в Україні та Франції

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Полотна Ірини Вишеславської-Макарової є в музеях кількох країн
Полотна Ірини Вишеславської-Макарової є в музеях кількох країн

"Мандри у просторі часу" — так називається виставка української художниці Ірини Вишеславської-Макарової, 68 років, що відкрилася у п"ятницю у двох залах на першому поверсі Національного художнього музею. На ній представили майже 40 полотен.

— Ця виставка присвячена різним країнам, якими я подорожувала та в яких жила, — пояснює художниця.

У залі більшість картин пов"язані із Францією. Дві — на українську тематику. На першій — "Маковій" — жінка у вишиванці з червоною хустиною на голові тримає маки. Друга — "Буковинська мати". На ній жінка з маленьким хлопчиком на руках. А він держить ляльку в українському костюмі.

У другому, центральному, залі розміщені 18 картин. Три з них намальовані фломастером. Іспанії присвячено п"ять полотен. Під час подорожі цією країною Ірину Вишеславську-Макарову найбільше вразили танці.

Художниця народилася у Києві в родині поета Леоніда Вишеславського. Закінчила інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна в Санкт-Петербурзі, а також Київський художній інститут.

— Я живу наполовину у Франції, наполовину в Україні, — розповідає вона. — У 1990-х на запрошення галереї "Еспейс Санкт-Петербург" поїхала до Франції із виставкою. Там легко продавалися мої картини, й через рік мене запросили знову. 1996-го на півдні країни в Ніцці я зустріла свого майбутнього чоловіка. Вийшла заміж і вирішила там залишитися.

Каже, що взимку, наприкінці травня й на початку червня працює в Україні. Її чоловік — французький капітан корабля — у цей час вирушає у плавання.

Її чоловік — капітан корабля

— У Києві в мене велика простора майстерня. Тому більше люблю працювати тут, — зауважує художниця.

У Києві живе її син — мистецтвознавець і художник Гліб Вишеславський, 45 років.

Говорить, що на рік пише 20–25 картин. У Франції вони коштують значно дорожче, ніж в Україні.

— Там ціна на картину стартує від тисячі євро і може сягнути мільйона. Але у цій країні живуть тільки троє художників, які при житті продали свої полотна за такі гроші. Один із них — Валтус, його живопис — фігуративний. Вартість своїх творів називати не буду, — опускає очі. — Але скажу, що за останній рік вона зросли втричі.

Картини Вишеславської-Макарової є в музеях Франції, Росії, Молдови, Азербайджану й України. На відкриття виставки завітало більше сотні відвідувачів.

Пригощали французьким вином "Мадіран" врожаю 2001 року та "Ромен Петі бвіґар" урожаю 2004-го.

Виставка триватиме до 24 лютого. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Вишеславська-Макарова пише картини в Україні та Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути