понеділок, 29 січня 2007 18:46

Художник Будаєв зобразив Тимошенко і Бурджанадзе оголеними
6

Екс-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе і президент Латвії Вайра Віке-Фрейберге. Поруч президент США Джордж Буш, колишні президенти України і Грузії Леонід Кучма та Едуард Шеварднадзе

Десять днів росіяни дивилися на роздягнену лідерку БЮТу Юлію Тимошенко. Такою її зобразив на своєму колажі "В ожидании Эдема" російський художник Андрій Будаєв, 44 роки. До напівлежачої Тимошенко притулилася спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе. Поруч спирається на дерево Вайра Віке-Фрейберге — президент Латвії.

Виставка називається "Плутократія" — у перекладі з грецької "влада багатих". Проходила вона в залі "Малий манеж", поряд із московською Держдумою. Представлені на ній 130 колажів художник створив 2006-го. У знамениті картини художників минулого він вмонтовує фотографії відомих людей. І домальовує в комп"ютерній програмі "Фотошоп".

— Полотно "В ожидании Эдема" я написал в 2005-м, — зізнається. — Но меня очень просили выставить его еще.

Солідними, переконаний художник, політиків робить одяг.

— Без нього вони — невпевнені, жалюгідні та комічні.

Тому Будаєв більшість відомих людей зображає оголеними.

Ще на одному колажі Ющенко в наполеонівській "треуголці". А Путін в образі Діви Марії подає йому немовля — сповитого Януковича.

Ходорковського зобразили прикутим до хреста

Раніше Будаєв малював плакати. Але це не давало прибутків: державні замовлення не надходили, а приватних зовсім не було. 1995-го Будаєв знічев"я приліпив голову колишнього російського президента Бориса Єльцина до фотографії актора, що отримав премію Американської кіноакадемії "Оскар". Назвав цей колаж "Оскар" за кращу чоловічу роль" і виставив у московській галереї. Єльцин відвідав виставку й навіть похвалив художника. Відтоді Будаєв став популярним. Він відростив волосся до плечей, ходить у мішкуватому діловому костюмі й зі спортивною сумкою.

Російського президента Володимира Путіна Будаєв зобразив із царською мантією на плечах,  поряд із Леніним, Сталіним та Лукашенком. Віце-президент США Річард Чейні стоїть у мисливському одязі ХІХ століття. Натяк на те, що торік Чейні на полюванні випадково вбив свого друга, 78-річного Гаррі Віттінгтона. В Україні за таких самих обставин загинув політик Євген Кушнарьов.

Володимира Жириновського Будаєв зобразив у костюмі Діда Мороза, який обіймає голі груди угорської порноактриси Чічоліни. Жириновський запропонував художникові:

— Давай устроим следующую выставку в Госдуме.

Мати російського політика Михайла Ходорковського мовчки пройшлася по залі та швидко вийшла з галереї. Її сина зобразили прикутим до хреста.

— Російському депутатові Олексію Митрофанову сподобалося, — розповідає автор колажів.

Він зобразив Митрофанова із голою співачкою Мадонною. Поряд згорнулася калачиком Юлія Тимошенко.

— Скандалив міністр охорони здоров"я (художник зобразив Михайла Зурабова закривавленим катом, що тримає над гільйотиною немовля. — "ГПУ"). Але ж це Зурабов сказав, що Росії не потрібні дитячі лікарі, — обурюється Будаєв. — Я тільки проілюстрував цю ситуацію. Були й нормальні відвідувачі. Я написав співака Олександра Розенбаума із напівоголеним плечем. Газети рознесли: "Розенбаума роздягнули!". Той прийшов розбиратися. Подивився виставку і вибачився. Зрозумів, що це — мистецтво. І жодної особистої образи тут немає.

Виставка завершилась у неділю.

— Відвідувачі навіть ставки робили — закриють її достроково чи ні, — розповідає художник. — Адже в Москві картини з Путіним відмовлялися виставляти. У Пітері виставку закрили. А в Твері дозвіл на її проведення видавали у мерії.

Усі колажі Будаєв створює в одному примірнику. Коштують вони від $10 тис.

— Але психічно здорова людина навряд чи повісить таке полотно у своїй кімнаті, — зауважує художник. — Я б не повісив.


















Зараз ви читаєте новину «Художник Будаєв зобразив Тимошенко і Бурджанадзе оголеними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути