Ексклюзиви
понеділок, 20 жовтня 2008 19:02

Ґюстав ле Клезіо отримав Нобелівську премію

У Стокгольмі оголосили переможця Нобелівської премії з літератури. Золоту медаль, диплом Шведської королівської академії та чек на $1,42 млн отримав французький письменник 68-річний Жан-Марі Ґюстав ле Клезіо.

Він став 14-м французьким літератором, якому вручили цю премію. Написав 40 книжок. Творить сюрреалістичні романи, в яких багато уваги приділяє екологічним проблемам. Нобелівську відзнаку йому пророчили ще сім років тому.

Жан-Марі Ґюстав ле Клезіо народився в Ніцці на півдні Франції. Перший роман "Протокол" написав у 23 роки. Навчався в університетах Ніцци, Бристоля, Лондона, служив у Таїланді. За критику дитячої проституції його перевели до Мексики, де він чотири роки жив у індіанському племені, перекладав міфи тубільців.

— Ця нагорода надасть мені можливість голосно заявити про жахи війн у країнах третього світу, де щосекунди гинуть діти, — каже письменник.

Українською мовою твори ле Клезіо не перекладали. Російською можна прочитати його романи "Пустеля", "Золота рибка", "Дієґо і Фріда" та збірку новел "Небесні жителі".

Зараз ви читаєте новину «Ґюстав ле Клезіо отримав Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути