середа, 24 жовтня 2007 18:25

Галина Вишневська 28 днів провела у Чечні

У вівторок на кінофестивалі "Молодість" показали фільм "Олександра" російського режисера Олександра Сокурова, 56 років. У ньому знялася оперна співачка Галина Вишневська, якій сьогодні виповнюється 81 рік. Вона грає бабусю Олександру Миколаївну, яка провідує в Чечні онука Дениса — офіцера розвідувальної роти.

Зйомки проходили у військовому наметовому містечку неподалік Грозного.

— Уперше картину про Чечню робили на місці подій, — розповідає Сокуров. — У нас чеченців не грають люди із Кабардино-Балкарії чи Осетії. Це практикують зараз у російському кіно. Насправді ці народи несхожі.

Батько Сокурова був військовим.

— Росіяни — народ, який звик воювати. Це може зупинити лише жіноче прощення, — каже режисер. — Мене вразили чеченські жінки. У них немає ненависті. Вони відбудовують зруйновані будинки. Чоловіки не допомагають їм, а досі роз"їжджають без діла на машинах зі зброєю, хоча потреби у ній немає. Їдучи з Грозного, я поставив дві свічки святій Ксенії Петербурзькій. Під час зйомок жодних "чепе" не було.

У Чечні знімальну групу охороняли агенти ФСБ.

— Торік улітку був надзвичайний стан, — пояснює Сокуров. — Якраз убили чеченського командира Шаміля Басаєва. Тому Галину Вишневську вдалося зняти лише кілька разів по 7 хвилин. Потім броньованою машиною її везли до військової частини в Ханкалу.

Вишневська щодня дзвонила в Швейцарію Мстиславові Ростроповичу

Згадує, як 15-річним школярем побачив Вишневську в фільмі-опері "Катерина Ізмайлова".

— Був вражений драматичним талантом співачки. Чекав картин з її участю, та їх не було. Тоді вирішив: якщо стану режисером, запрошу Галину Павлівну у свій фільм.

Олександр Сокуров сам написав сценарій. Героїню Вишневської він зробив своєю подвійною тезкою — Олександрою Миколаївною.

— Перед зйомками ми переглядали фільми з моєю улюбленою італійською актрисою Анною Маньяні. Я пояснював Вишневській: "Дивіться, якою красивою може бути людина в зовсім негарних ситуаціях".

Стрічку знімали 28 днів. Галина Вишневська щодня дзвонила в Швейцарію своєму чоловікові, віолончелісту Мстиславу Ростроповичу.

— Йому зробили операцію на печінці. Він скаржився, що почувається зле. Просив Галину Павлівну приїхати. Вона відповіла: "Не хникай, тримайся, у тебе ж був колись Білий дім".

Російська прем" єра "Олександри" відбудеться 19 листопада в Санкт-Петербурзі.

Зараз ви читаєте новину «Галина Вишневська 28 днів провела у Чечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути