вівторок, 05 червня 2007 17:11

Галина Максименко не подаватиме до суду

У кінці квітня на київському аукціоні за $4,6 тис. продали картину "Зима" художника Олександра Максименка. Його донька, 52-річна Галина Максименко, стверджувала, що продали підробку.

Організатор аукціону 51-річний Олексій Василенко минулого четверга приїхав у майстерню Галини Максименко із проданим пейзажем. Донька художника показала фотографію оригіналу картини, зроблену 1979 року. На ній є колії від лиж, ялинки й кущі, крона берези на передньому плані. А на проданій картині цього немає.

Василенко упевнений, що картину замалював сам художник.

— Ми зробили кілька знімків картини в інфрачервоному світлі, — розповідає він. — На ній є всі елементи зі старого фото, тільки під шаром білої фарби, "під снігом". Зміни — відсотків на десять. Видно всі місця, які художник замалював. Коли Олександрові Максименку 1989-го замовили цю картину, він знайшов свою стару роботу. Трохи підправив, навіть другий раз підписався, це також видно. І спектральний аналіз фарби довів, що це 1989 рік, і що допрацьовки зроблені рукою художника. Галина Олександрівна стверджувала, що її батько картин такого розміру не підписував синім. Але ж у каталозі художника видно, що є й те, й інше.

Покупець картини від "Зими" не відмовляється

— Ніхто ж не знає, якими фарбами й білилами користується мій батько. Як же вони тоді експертизу проводили? — дивується Галина Максименко. — Може бути, колись ця картина й була татовою. Але якщо на роботі є хоча б два мазки чужою рукою, вона вже не авторська. А ця картина домальована кимсь іншим. Береза антихудожньо перероблена, не відповідає тональності картини. Не дозволю цими деревами ганьбити ім"я батька! І зберігалася вона в поганих умовах, — показує на жовті плями зі зворотного боку полотна. — Це ж миші напісяли, ґрунт міг порушитись, і фарба могла осипатися з лицевого боку. Хтось міг накласти на старий ґрунт новий шар фарби. Хоча справжнє полотно, на якому батько працює, не пропускає вологи.

Раніше жінка заявляла, що подасть на організаторів аукціону до суду.

— Але тепер вирішила, що не буду. Нервів не вистачить. Я в цьому матеріально не зацікавлена. Але хочу створити прецедент, щоб більше не продавалися підробки. Важко було організаторам аукціону зробити один дзвоник мені?

Покупець картини, незважаючи на скандал, від "Зими" не відмовляється.

Зараз ви читаєте новину «Галина Максименко не подаватиме до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути