вівторок, 15 листопада 2016 00:25

Галичани називали скрипку – сука

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Режисер Олег Володкевич (ліворуч) із народним майстром музичних інструментів Олексою Альошкіним си­дя­ть на даху під час зйомок фільму ”Первісний авангард”
Режисер Олег Володкевич (ліворуч) із народним майстром музичних інструментів Олексою Альошкіним си­дя­ть на даху під час зйомок фільму ”Первісний авангард”

— Народні музичні інструменти з'явилися 17 тисяч років тому. Про це свідчать археологічні знахідки. У своєму фільмі ми показали розвиток від ксилофона з кісток мамонта до цимбалів, — розповідає режисер Олег Володкевич про свою науково-популярну стрічку "Первісний авангард".

— Найдревнішим оркестром був порослий очеретом берег річки. Коли кілька стеблин ламаються і дме вітер, виникає звучання. З очеретяної тростини зроблено стародавній український інструмент — тилинка. Він є у складі Національного оркестру народних інструментів. Далі тилинку вдосконалили до свирілі, або "флейти Пана". Згодом вона трансформувалася в орган, — додає сценарист фільму, письменник Богдан Жолдак, 68 років.

У "Первісному авангарді" є декілька ліній. Показують підготовку до спільного концерту електро-фолк гурту "Онука" і Національного оркестру народних інст­рументів. Роботу майстра з їх виготовлення Олекси Альошкіна з Вінниччини.

— Це і є первісний авангард — коли автентика поєднується із сучасною електронною музикою. Національний оркестр, яким керує диригент Віктор Гуцал — унікальний. Жоден музичний колектив у світі не може зіграти надзвичайно тихий звук два піано, про який говорив німецький композитор Йоган-Себастьян Бах. Коли ми записували фільм, оркестр зіграв на спір навіть чотири піано. Також його унікальність — у кількості задіяних інструментів. Їх понад 70. Є такі прадавні, як кувиця, зозуля.

31 рік досліджує стародавню українську музику кобзар 47-річний Тарас Компаніченко:

— Не варто строго розділяти інструменти на українські та видозмінені європейські. Це обмежує нашу музичну спадщину. До України прийшло багато музики із заходу. Тут інструменти трансформувалися й набули унікального зву­чання.

Наприклад, у нашому ансамблі "Хорея козацька" грає шотландська волинка. Але вона й українська. У нас цей інструмент був знаний як дуда. Також як дудки, гайда, коза, і навіть кобза — не плутати зі струнною кобзою. В Україні збереглася і найбільшого поширення набула гуцульська дуда.

Скрипка в руках братів Прилипчанів, які виконують подільські награвання та коломийки, заворожує. На українських землях її в різні часи називали гудок, ребек, фідель. Західні галичани називали її "сука".

Колісна ліра також європейський інструмент. Перше зображення його прототипу з'являється на порталі романського храму в галісійському місті Сантьяго-де-Компостела. Але в руках наших лірників, сліпців і дідів ліра набула нового тембрального забарвлення. Витворився окремий тип цього інструмента і його репертуар.

Власне українським інструментом є бандура. Але він також подібний до німецьких цитр, древньогрецької лютні.

Із 12 листопада науково-популярний фільм "Первісний авангард" показують у київському кінотеатрі "Ліра".

Зараз ви читаєте новину «Галичани називали скрипку – сука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути