Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2020 12:53

Фільму про Донбас дали нагороду Венеційського кінофестивалю

Автор: Facebook.com
  Режисерка Наталія Ворожбит тримає приз Веронського кіноклубу. Її фільм ”Погані дороги” про жителів Донбасу й українських військових відзначили як найбільш новаторський у конкурсній програмі ”Тиждень критики” Венеційського міжнародного кінофестивалю в Італії
Режисерка Наталія Ворожбит тримає приз Веронського кіноклубу. Її фільм ”Погані дороги” про жителів Донбасу й українських військових відзначили як найбільш новаторський у конкурсній програмі ”Тиждень критики” Венеційського міжнародного кінофестивалю в Італії

Українська драма "Погані дороги" режисерки 45-річної Наталії Ворожбит здобула приз "найбільш інноваційного фільму конкурсу" на Міжнародному тижні кінокритиків — паралельній програмі 77-го Венеційського кінофестивалю.

Стрічка "Погані дороги" змальовує п'ять історій про Донбас на лінії розмежування. Директор школи п'яним перетинає блокпост, конфліктує з військовими. Лікарка везе додому тіло коханого його дружині. Подружжя вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Дві дівчини чекають на своїх хлопців — солдатів ЗСУ — на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку і ґвалтує її, за сюжетом.

"Погані дороги" — перша режисерська робота Наталії Ворожбит. Вона — драматургиня і сценаристка, співзасновниця "Театру переселенця" та фестивалю "Тиждень актуальної п'єси". Серед попередніх проєктів — серіал "Спіймати Кайдаша", близько 20 п'єс, які ставили в Україні, Росії, Великій Британії, Польщі, США, Латвії.

В основі сюжету стрічки — реальні історії військових і цивільних. Авторка зібрала їх 2015-го в зоні АТО під час роботи над фільмом "Кіборги" про оборону Донецького аеропорту. 2017-го на їх основі написала п'єсу "Погані дороги" для лондонського театру "Роял Корт".

— Новели поєднано поганими дорогами в буквальному і переносному сенсі, — каже Ворожбит. — Ідеться про стосунки, травмовані війною. Про те, як в екстремальних ситуаціях людина проявляє найкращі та найгірші якості.

"Стрічка показує переважно біль і зовсім мало надії у зруйнованому війною регіоні, — пише американський журналіст Девід Кац. — Ця важка робота розглядає різні долі на окупованому Донбасі й майже не знаходить розради. Зображує бідність, садизм, проблеми з продовольством, бандитизм і корупцію.

Кіно має дивну структуру з окремих самодостатніх історій. З'являються на екрані одна за одною без кінцівок та заголовків. Камера фокусується на виконавцях і просто спостерігає. Актори забезпечують відчуття реальності. Їхні ролі безіменні, але ми все одно можемо роздивитися глибину персонажів.

"Погані дороги" — сильний дебют, стартовий майданчик, який допоможе новому українському таланту здобути ширшу увагу. Як і Сергій Лозниця в "Донбасі", Ворожбит бере на себе відповідальність продемонструвати світу наслідки російської агресії проти України".

Кіно про сучасних американських кочовиків визнали найкращим

77-й Венеційський міжнародний кінофестиваль тривав 2–12 вересня на італійському острові Лідо. Став першим великим культурним заходом у Європі після початку пандемії.

Головним призом — "Золотим левом" — відзначили драму "Земля кочовиків" американської режисерки китайського походження 38-річної Хлої Чжао. Дія відбувається 2011-го. Робітниця з містечка Імперія, штат Невада, втратила житло через економічну кризу й закриття підприємства. Подорожує своїм фургоном по заходу США. Головну роль зіграла володарка двох "Оскарів" 63-річна Френсіс Макдорманд.

Фільм знятий за книжкою "Номадленд. Вижити в Америці XXI століття" журналістки Джессіки Брудер. Вона три роки досліджувала й документувала життя літніх американців, які пересуваються країною у трейлерах у пошуках роботи. Частину ролей у стрічці виконали реальні кочовики.

"Срібного лева" за найкращу режисуру вручили японцю 65-річному Кійосі Куросаві за історичний фільм "Дружина шпигуна". Дія розгортається напередодні Другої світової. Подружжя наважується на державну зраду. Ризикуючи життям, викривають злочини японської влади в Маньчжурії.

Нагороду за найкращу чоловічу роль отримав італійський актор 51-річний П'єрфранческо Фавіно. У стрічці "Наш батько" зіграв заступника комісара поліції, на якого здійснює невдалий замах терорист. Свідками цього стають син і дружина. Відтоді вся сім'я живе у страху.

Найкращою акторкою визнали англійку Ванессу Кірбі, 32 роки. У картині "Фрагменти жінки" її героїня втрачає дитину під час домашніх пологів. Вона намагається впоратися з горем й налагодити стосунки з чоловіком і матір'ю. Готується зустрітися в суді з акушеркою, через яку втратила дитину.

В основному конкурсі показали 18 фільмів.

Зараз ви читаєте новину «Фільму про Донбас дали нагороду Венеційського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути