четвер, 29 квітня 2021 00:30

Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз

Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз
Акторка Оксана Вороніна у фільмі "Погані дороги" зіграла жительку села на Донбасі. Вимагає гроші в жінки, яка розчавила машиною її курку. Користуючись ситуацією, хоче відібрати в неї якомога більше. Фото: Arthouse Traffic

15 номінацій на Національну кінопремію "Золота дзиґа 2021" отримала драма "Погані дороги". Це дебютна режисерська робота драматургині Наталки Ворожбит, 46 років.

Стрічка містить п'ять новел про жителів Донбасу й українських військових. Місцевий директор школи п'яним перетинає блокпост, вступає в конфлікт із бійцями. Лікарка везе додому тіло вбитого командира з фронту. Пара селян вимагає гроші в жінки, яка збила автомобілем їхню курку. Три дівчини чекають на своїх хлопців — солдатів ЗСУ — на автобусній зупинці напівзруйнованої міської площі. Сепаратист бере в полон журналістку, знущається з неї, за сюжетом.

11 номінацій на "Золоту дзиґу" має драма "Атлантида" 49-річного Валентина Васяновича. 2025-го Україна перемогла у війні з Росією, але Донбас практично зруйнований. Ветеран Сергій допомагає волонтерській організації знаходити невпізнані тіла солдатів, за сюжетом.

— Уся інтрига навколо двох фільмів про Донбас, — каже кінокритик 33-річний Антон Філатов. — Це поодинокі винятки серед барахла, позначеного клеймом "патріотичне кіно України". Гострі, актуальні роботи, хоч і не шедеври.

Ворожбит у "Поганих дорогах" показує, наскільки складні протиріччя відбуваються всередині учасників конфлікту та звідки виростають психологічні травми. Без бойових дій у кадрі. Найцінніше — неоднозначні, надірвані персонажі. Режисерка пояснює, як кошмар війни псує та знищує життя. Інформація, яку там бачиш і вбираєш у себе, може нашкодити сильніше, ніж зброя.

Ця стрічка має найбільше шансів отримати головний приз. Сильна подія у ­вітчизняному кінематографі. Але не в масштабі Європи.

"Атлантида" — другий фаворит, але фестивальний. У Венеції отримала найсоліднішу нагороду в історії сучасного українського кіно. Це твір мистецтва. Не повинен збирати велику аудиторію. Але в нас фільмів мало, вибирати немає з чого. Одні й ті самі на кінофорумах, у широкому прокаті й на "Дзизі".

Це авторське висловлювання. Стрічка в буквальному сенсі відірвана від реальності. Васянович показує, яким бачить майбутнє регіону. На відміну від Ворожбит, зосереджений не на людях, а на території. Земля після війни забруднена, отруєна, нашпигована мінами. Належить передусім механізмам. Комфортніше жити машинам, ніж місцевим, які їх обслуговують.

Окрім "Поганих доріг" та "Атлантиди", в категорії "Найкращий фільм" також представлені документалка "Земля блакитна, ніби апельсин", драми "Черкаси" й "Толока".

— Уся п'ятірка зводиться до теми війни. Чотири стрічки про нинішню російську агресію та одна — про збройні конфлікти протягом кількох століть. Кіношники не хочуть розмовляти ні про що інше. Хоча це не єдине гостре питання, що турбує українців. Екологія, медицина, здорове харчування, спілкування, розвиток бізнесу, Чорнобиль — це лише кілька прикладів.

На третьому місці за кількістю номінацій — "Толока".

— Незрозуміло, чому музейний, нафталіновий фільм Михайла Іллєнка включили у список найкращих. Не віриш у те, що відбувається на екрані. Костюми та грим — на рівні бідного ­провінційного театру. Сюжет за мотивами балади Шевченка "У тієї Катерини хата на помості" триває 400 років. Набір історій від Козаччини до сьогодення, що розсипаються на ­друзки.

Центральна думка — банальна. Попри століття негараздів, є люди, які самовіддано ­відновлюють із руїн хату. За вікном ­2021-й. Багато прогресивних ідей розгортаються на ­території України. Супутники запускаємо в космос і розробляємо високі технології — яка хата?

449 членів Української кіноакадемії — вузька група, де всі одне одного знають багато років. Можуть голосувати по дружбі. Підозрюю, тут подібна історія.

Цього року вперше з'явилася категорія "Найкращий серіал".

— Цікавіша, ніж "Найкращий фільм". Відображає різноманітність нашого життя. "І будуть люди" — родинна сага про Полтавщину на тлі приходу радянської влади, розкуркулення та Голодомору. "Козаки. Абсолютно брехлива історія" — комедія про Запорізьку Січ. "Перші ластівки" — соціальна драма про підлітків. Найдостойніший серед номінантів — "Спіймати Кайдаша". Наталка Ворожбит осучаснила класичний сюжет Нечуя-Левицького.

"Золоту дзиґу" цьогоріч вручатимуть уп'яте — у 23 номінаціях.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Погані дороги" має найбільше шансів отримати головний приз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути