четвер, 08 жовтня 2020 06:01

Фільм "Атлантида" показав життя в Україні за п'ять років

Фільм "Атлантида" показав життя в Україні за п'ять років
Фільм "Атлантида" режисера Валентина ­Васяновича переміг у Міжнародній конкурсній програмі 11-го Одеського кінофестивалю. Фото: Arthouse Traffic

Гранпрі 11-го Одеського міжнародного кінофестивалю за результатами глядацького голосування здобула комедія "Вечеря в Америці" американського режисера Адама Ремеєра. Отримав статуетку "Золотий дюк" і 3 тис. євро — 98 тис. грн.

Головний герой — панк-музикант Саймон із Детройта. Через асоціальну поведінку та шкідливі звички батьки вигнали його з дому. Аби заробити гроші на запис альбому, бере участь у тестуваннях ліків, продає наркотики. Тікаючи від поліції, знайомиться з Патті, яка щойно втратила роботу в зоомагазині. Виявляє, що вона фанатіє від його гурту. Вирушають у спонтанну подорож, за сюжетом.

— Такий собі присмерковий гумор про двох невдах, які мандрують провінційною Америкою. Країною, яка у фільмі аж ніяк не виглядає лідером ­світу, — каже кінознавець Сергій Тримбач, 70 років.

Найкращим фільмом Міжнародного конкурсу журі визнало драму 49-річного Валентина ­Васяновича "Атлантида", яку цьогоріч висунули від України на премію "Оскар". Розповідає про Донбас після закінчення війни з Росією.

— Фільм світового класу, — про­довжує Тримбач. — Надтрагічна картина українського буття, яким воно може постати вже за п'ять років. Війна закінчилася — забути не можна: випалена земля, убита, прошита мінами й людськими трупами. Героїня, за освітою археолог, працює майже за професією: дістає людські останки з-під землі. У якомусь сенсі досліджує за кістками дотеперішню цивілізацію, оту саму Атлантиду, від якої не залишилося нічого живого, окрім кількох людей.

Фільм Васяновича вписується у ряд стрічок, який починається Довженковою "Землею" — початки руйнації українського космосу. А продовжується "Криницею для спраглих" Юрія ­Іллєнка — українське село, занесене пісками й ­забуттям.

Дві нагороди в Національній програмі отримала стрічка "Не все буде добре" спільного виробництва Румунії та України — за "найкращий повнометражний фільм" і "найкращу режисерську роботу". Румун 34-річний Адріан Пірву — наполовину сліпий. Українка 37-річна Олена Максьом має хворобу хребта й регулярні напади болю. Обоє постраждали від Чорнобильської катастрофи. П'ять років документували подорожі Україною та Білоруссю в пошуках лікування та людей, які також живуть із наслідками аварії 1986-го. "Більшу частину життя я сердився на те, що був напівсліпий через Чорнобиль. І сприймав це як причину того, що не міг отримати бажаного. Герої, з якими зустрілися на зйомках, не задумувалися про зв'язок між Чорнобилем і своїми проблемами зі здоров'ям. Вони це прийняли й не витрачали час на злість", — говорить у стрічці Пірву.

Приз глядацьких симпатій у Національному конкурсі дістався мультфільму "Віктор Робот" режисера Анатолія Лавренішина, 40 років.

Найкращим європейським документальним фільмом назвали "Воєнні канікули" німецького режисера Моріца Шульца. Знята в копродукції Німеччини й України картина розповідає про двох київських підлітків Аню та Микиту, які влітку їдуть на два тижні до військово-патріотичного табору "Азовець".

Почесний "Золотий дюк" за внесок у розвиток кіномистецтва вручили українському режисеру 79-річному Романові Балаяну та шведу Рою Андерссону, 77 років.

11-й Одеський кінофестиваль відбувся онлайн із 25 вересня до 3 жовтня. Показали 100 фільмів із понад 30 країн. Офіційну платформу заходу в інтернеті відвідали більш як 20 тис. користувачів.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Атлантида" показав життя в Україні за п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути