Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 15:31

Єжи Кавалерович зняв найдорожчий польський фільм

 

7 cічня на Варшавському військовому цвинтарі поховали прах польського кінорежисера Єжи Кавалеровича. Він помер 27 грудня на 85-му році життя. Два тижні не приходив до тями після серцевого нападу. Попрощатися з ним прийшли режисери Анджей Вайда, Юліюш Махульский, акторка Барбара Брильська. Після ролі жриці в екранізації роману Болеслава Пруса "Фараон" вона стала зіркою польського кіно.

1966-го "Фараон" висунули на здобуття премії "Оскар" як кращий іноземний фільм. Лише кількома голосами історична драма Кавалеровича поступилася мелодрамі "Чоловік і жінка" француза Клода Лелюша. Наступного року режисер пропонує американським продюсерам спільно екранізувати ще один епічний твір польської літератури — роман Генрика Сенкевича "Камо грядеши?", про переслідування перших християн за правління римського імператора Нерона. Але голлівудські партнери поставили умову — скоротити сценарій і зробити любовний роман на тлі гладіаторських боїв, без релігії. Кавалерович відмовився. Повернувся до своєї мрії за десять років. Другий варіант сценарію режисер писав у лікарні, куди потрапив після інфаркту. Цього разу реалізації завадив військовий стан, який запровадив у Польщі комуністичний уряд генерала Войцеха Ярузельського. Зняти фільм, про який мріяв усе життя, Єжи Кавалерович зміг тільки 2001-го, у 79-річному віці. "Камо грядеши?" став найдорожчим в історії польського кіно. Його кошторис — $18 млн.

Кавалерович зняв 17 стрічок. "Смерть президента" — володар "Срібного ведмедя" за кращу режисуру на Берлінському кінофестивалі 1978 року. Стрічка "Мати Йоанна від ангелів" завоювала "Срібну пальмову гілку" Каннського фестивалю 1961-го.

Народився Єжи Кавалерович у родині сполонізованих вірмен у селі Гвіздець неподалік Коломиї на Івано-Франківщині. Після зміни кордонів по Другій світовій війні вони переселилися до Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Єжи Кавалерович зняв найдорожчий польський фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути