вівторок, 02 вересня 2008 14:58

Євген Громов записав десять фортепіанних дисків

  Піаніст Євген Громов каже, що багато доброї української музики ніхто не виконує
Піаніст Євген Громов каже, що багато доброї української музики ніхто не виконує

Піаніст Євген Громов, 35 років, записав першу в Україні антологію фортепіанної музики. У ній є 10 дисків. Громов не хоче видавати антологію, хоча працював над нею майже п"ять років. Каже, нині це нікому не цікаво.

— 1998-го одна американська фірма запропонувала мені записати наших композиторів, — пояснює Євген Громов на фестивалі "Гогольфест". — Тоді я вперше побачив, скільки доброї музики не зіграно. Переграв Сильвестрова, Годзяцького, Грабовського, Станковича, Губу. А коли все було готове, проект заглух. Я не жалкую за ним, це пройдений етап.

— Вас знають як піаніста, який виконує авангардну музику.

— Чесно кажучи, я не вважаю себе піаністом, — заперечує. — Я людина, яка випадково грає на роялі. Піаніст мусить віртуозно виконувати музику Ліста, Шопена, Рахманінова. А мене більше цікавлять авангардисти ХХ століття — Веберн, Берг, Булез. Романтиків я не люблю, бо їхня музика схожа на  наркотик. Раз зіграв — і вже не можеш відмовитися. Хтось "підсідає" на Шнітке, хтось — на Шостаковича. Шостаковича я не люблю. Від його музики починаю "дрожать мелкой дрожью и покрываться сыпью".

Згадує, як покинув навчання в консерваторії.

— Коли був на третьому курсі, помер мій батько. Я взяв академвідпустку, почав заробляти концертами. Після цього вже не міг серйозно ставитися до академічного навчання. Міг прийти на іспит, не знаючи в обличчя педагога.

Говорить, у дитинстві думав стати математиком.

— Але батько мріяв, щоб я був музикантом. Він сам грав на трубі. Якось батько виступав з духовим оркестром на вулиці у 29-градусний мороз. Невдовзі у Вінниці я потрапив на концерт гурту "Земляне". Вони виконували не загальновідомі пісні, а рок-композиції. Під враженням від концерту я накупляв платівок, нот і почав репетирувати вночі. Я люблю працювати ночами — фільми дивитися, книжки читати. Сплю мало, 5–6 годин на добу.

1973, 2 січня — Євген Громов народився в смт Вовковинці на Хмельниччині в родині музиканта
1991 — закінчив Київську музичну десятирічку ім. М. Лисенка; вступив до Національної музичної академії
1997 — залишив академію, не довчившись
1998 — записує сучасну українську фортепіанну музику; лауреат премії ім. Л. Ревуцького
із 1993 — виступав на фестивалях "Київ Мюзік Фест", "Музичні прем"єри сезону", "Форум музики молодих", "Два дні і дві ночі нової музики" (Одеса), "Контрасти" (Львів). Концертує в Росії, Польщі, Білорусі, Італії, Швейцарії, Нідерландах, Франції

Зараз ви читаєте новину «Євген Громов записав десять фортепіанних дисків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути