Ексклюзиви
пʼятниця, 11 березня 2016 07:15

Енциклопедію готували 20 років

Енциклопедію готували 20 років

Шість томів "Шевченківської енциклопедії" уклали науковці з Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Національної академії наук. У ній зібрано 6307 статей.

— Це велика база для наукових досліджень — понад п'ять тисяч сторінок. Над енциклопедією працювали 20 років. Останні два томи надрукували в лютому, — розповідає 36-річний Олександр Боронь, завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури.

— Є статті про здоров'я Тараса Шевченка, вподобання, кулінарні смаки, зовнішність. Раніше такого не друкували. Наприклад, відомо, що він ­любив борщ із сушеними карасями. Ця ж страва подобається і героєві його повісті "Близнюки". Тарас Григорович вів богемне життя. Отримавши гонорар, купував собі модний тоді водонепроникний плащ. Решту грошей прогулював, любив ходити в театри. Часто письменника зображують у шапці й кожусі. В такому образі він сфотографувався з друзями. Але це не означає, що завжди так ходив. Він носив фраки й костюми, нашийну хустку. Після заслання до нього ставилися як до батька нації — і він працював на цей образ, мав дорогого кожуха. До того ж тоді була мода на українофільство.

Шевченко міг писати й одночасно розмовляти з кимось. Він багато працював над віршами — редагував їх, відшліфовував. Не брався зразу за кілька творів. Із заслання повернувся з розхитаною нервовою системою, фізично виснажений. Бував дуже запальний. Коли говорив про кріпацтво, міг розплакатися.

Авторам енциклопедії не вдалося зрозуміти, чому Шевченко приписував собі зайві роки. Під час арешту в протоколі допиту вказав, що йому 40 років. Хоча насправді мав 36. Також не до кінця з'ясовано, як викупили Тараса Григоровича з кріпацтва.

— У продаж видання не піде. Його розподілять по бібліотеках. Перші три томи доступні в інтернеті. Думаю, й останні два там також з'являться.

Зараз ви читаєте новину «Енциклопедію готували 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути