вівторок, 23 квітня 2019 06:45

"Донбас" визнали найкращим українським фільмом

Автор: WWW.FACEBOOK.COM.COM/УКРАЇНСЬКА КІНОАКАДЕМІЯ
  Ірма Вітовська отримує ”Золоту дзиґу” за ”найкращу жіночу роль”. У фільмі Володимира Тихого ”Брама” зіграла жительку зони відчуження 86-річну бабу Прісю
Ірма Вітовська отримує ”Золоту дзиґу” за ”найкращу жіночу роль”. У фільмі Володимира Тихого ”Брама” зіграла жительку зони відчуження 86-річну бабу Прісю

У київському конгресно-виставковому центрі "Парковий" утретє відбулася церемонія вручення Національної кінопремії "Золота дзиґа".

"Найкращим фільмом" назвали "Донбас" Сергія Лозниці. Картина заснована на спогадах жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей. Також здобула нагороди в номінаціях "Найкраща режисерська робота" і "Найкращий сценарій".

— На конкурсі "Золота дзиґа" перемогли талант, майстерність та інтелект, — каже кінокритик Антон Філатов, 31 рік. — "Донбас" — єдиний фільм минулого року, що ввійде в історію. Це знакове, справді важливе кіно, що зображує життя на окупованій території. Чітко й виразно розповідає про те, що останніми роками відбувалося на Донбасі. Один із тих рідкісних фільмів, які дуже неприємно дивитися, але які часто згадуєш після перегляду. Його приймаєш, як гіркі ліки.

Нагородження Лозниці вкладається у спостереження щодо "Золотої дзиґи". Перемагають картини, що точно і щільно формулюють актуальну проблематику нашого сьогодення. 2017‑го найкращим фільмом визнали "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка. Порушує тему еміграції. Багато українців їдуть до Європи на заробітки. 2018 року головний приз віддали "Кіборгам" Ахтема Сеітаблаєва. Зняте на межі можливостей кіно про війну на Донбасі.

"Золота дзиґа" змушує глядачів зайвий раз поцікавитися лауреатами й українським кіно загалом.

Найбільше нагород — п'ять "Золотих дзиґ" — зібрала стрічка Ярослава Лодигіна "Дике поле" за романом Сергія Жадана "Ворошиловград". Зокрема, в номінації "Найкраща чоловіча роль". 29-річний Олег Москаленко зіграв столичного рекламіста Германа. Приїжджає в рідне місто Старобільськ на Луганщині, щоб захистити від рейдерів автозаправку зниклого старшого брата, за сюжетом.

44-річна Ірма Вітовська здобула нагороду в номінації "Найкраща жіноча роль" за фантастичний фільм Володимира Тихого "Брама" на основі п'єси Павла Ар'є. У картині зіграла роль баби 86-річної Прісі, яка живе в Чорнобильській зоні відчуження.

"Премію глядацьких симпатій" здобула комедія "Дзідзьо Перший раз" режисерів Михайла Хоми та Тараса Дроня. Актор і співак 35-річний Михайло Хома виступає під псевдонімом Дзідзьо. У фільмі грає парубка, який зізнається, що ніколи не був із жінкою.

Почезну "Золоту дзиґу" за внесок у вітчизняний кінематограф вручили оператору, заслуженому діячу мистецтв України Юрію Гармашу, 72 роки.

— Два роки тому, відзначаючи своє 70-річчя, я чув різні привітання від друзів, — розповідає Гармаш. — Отримуючи чергове нереальне побажання, я згадав про відомого голлівудського оператора Конрада Голла, який отримав свій перший "Оскар" у 72-річному віці. Я тоді пожартував, що маю ще два роки. Виявляється, не тільки мрії збуваються, але й жарти.

— Треба, щоб у цей важливий для українського кіновиробництва період державна підтримка не закінчувалася, — каже голова наглядової ради Української кіноакадемії Вікторія Тігіпко, 45 років. — Те, що роблять наші кінематографісти, — це внесок у розвиток культури загалом, у становлення національних гідності та свідомості. Зараз це дуже важливо для українців, особливо для молодого покоління.

35 українських фільмів вийшли у прокат минулого року. Їх подивилися вдвічі більше глядачів, ніж 2017-го.

Зараз ви читаєте новину «"Донбас" визнали найкращим українським фільмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути