вівторок, 22 травня 2007 16:57

До Києва приїхав помічник Федеріко Фелліні

VI фестиваль документального кіно "Кінолітопис" відкрився в понеділок у київському палаці мистецтв "Український дім". 87 стрічок із 16 країн світу покажуть в актовій залі Інституту екогігієни й токсикології. Цей заклад виділяє гроші на фестиваль.

Нагороду фестивалю "Золотий кадр" створив київський художник-ювелір Анатолій Іванченко. Одним із переможців "Кінолітопису" минулих років є російський режисер Сергій Говорухін. За свій художньо-публіцистичний фільм "Прокляті й забуті" він отримав гран-прі. Знайомі розповідають, що в Московському будинку режисера нагорода лежить на почесному місці. Говорухін любить хвалитися нею після кількох чарок коньяку.

Цього року головою журі "Кінолітопису" буде 75-річний французький режисер-документаліст Домінік Делюш.

— 1954-го я був на Венеціанському кінофестивалі, — розповідає "ГПУ" режисер.— Мене дуже розчулив фільм "Дорога" італійця Федеріко Фелліні. Однак глядачі в залі після перегляду навіть свистіли, так їм не сподобалася драма. Я майже не говорив італійською, але підійшов до маестро підтримати. Фелліні спитав, чи я колись працював у кіно. Коли дізнався, що такого досвіду не маю, взяв своїм асистентом. Мене називали талісманом Фелліні.

Того ж року фільм "Дорога" отримав приз Американської кіноакадемії "Оскар". Делюш працював із Фелліні над фільмами "Шахраї", "Ночі Кабірії" та "Солодке життя".

Першу власну стрічку "Сергій Лифар — мегазірка балету" Домінік Делюш почав знімати 1959-го, а закінчив 2004 року. Її українська прем"єра відбулася на фестивалі "Кінолітопис". Режисер каже, що в дитинстві під час Другої світової  потрапив у паризьку оперу на балет "Жизель", де танцював українець Серж Лифар. Згодом Домінік познайомився з ним, почав знімати репетиції танцівника, виступи, свої розмови з ним. Доки тривала робота над фільмом, Делюш зняв 14 інших документальних картин.

На українській прем"єрі стрічки про Сержа Лифаря зала була майже порожня. Глядачі розійшлися відразу після урочистостей.

Зараз ви читаєте новину «До Києва приїхав помічник Федеріко Фелліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути