пʼятниця, 13 вересня 2013 06:45

Для американців фільм Муратової надто вишуканий

Для американців фільм Муратової надто вишуканий
Кадр з фільму "Вічне повернення" Кіри Муратової

Із трьох вітчизняних фільмів у Києві оберуть претендента на "Оскара". Картина потрапить до довгого списку номінації "Найкращий фільм іноземною мовою". До короткого переліку відбиратимуть у Голлівуді. Чим фільми можуть зацікавити кіноакадеміків, розповідає київський кінокритик Алік Шпилюк, 53 роки.

"Хайтарма", режисер Ахтем Сейтаблаєв. Історична драма про льотчика-винищувача, якого розлучають із родиною під час депортації кримських татар 1944-го.

— Має найбільше шансів увійти до номінантів на "Оскара". Тут є зрозумілий політичний і людський вислів. Зачіпає болючі питання прав людини. Але якщо фільм не матиме доброї реклами та прокатника у США — результатів не буде. Історію "Хайтарми" можна порівняти з фільмами про війну в Іраку чи Афганістані. Наприклад, із "Володарем бурі" Кетрін Біґелоу і  "Фальшивомонетниками" австрійця Штефана Рузовицького. Обидва отримали "Оскара".

"Вічне повернення", режисер Кіра Муратова. Кінопроби, де три пари акторів відіграють сцену зустрічі однокурсників.

— Муратова — найяскравіша сучасна представниця українського кіно у світі. Тут може бути тільки одна проблема: її творчість — елітарне мистецтво. Складне, глибоке і провокаційне, воно потребує значної участі глядача. Для американських кіноакадеміків фільм надто вишуканий. Вони люблять простіше. "Оскар" вручають за кіно для масового глядача. Ця премія визначає, що є популярним. Стрічки Муратової показували на фестивалях у Роттердамі та Римі. Іноземні спеціалісти не дуже сприймають її кінематограф. Стрічка занурена в наше, українське розуміння світу та в особистість режисерки. Передає її внутрішні болючі питання.

"Параджанов", режисери Серж Аведікян та Олена Фетисова. Біографічна драма про режисера Сергія Параджанова.

— Фільм цікавий перш за все своїм головним героєм. Параджанов утілює ідеї особистої свободи. Картина отримала "Золотого Дюка" на Одеському кінофестивалі — її якість визнали професіонали. Але Параджанов, як і Кіра Муратова, — художник, ні на кого не схожий. У фільмі є фрагмент, де режисер фізично з'являється у кадрах своїх трьох найголовніших стрічок — це "Тіні забутих предків", "Колір граната" й "Легенда про Сурамську фортецю". Цікавий кінематографічний хід. Але щоб його зрозуміти, треба хоча б знати про ці картини.

Зараз ви читаєте новину «Для американців фільм Муратової надто вишуканий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути