вівторок, 13 вересня 2016 07:25

Дівчина поїхала на канікули й більше не повернулася

— Не підходь! Бо я все тут спалю! — кричить мусульманка, піднявши над головою коробку з сірниками. Намагається стримати збудженого хлопця. Він українець, закоханий у неї. Після романтичних стосунків намагається вмовити до близькості. Це автобіографічна історія з оповідання "Жінка і сірники", що ввійшло до збірки "Кімната печалі" письменника Андрія Любки, 28 років.

Автор презентував книжку на поетичному фестивалі "Меридіан Черновіц".

— З іранкою Сімін познайомився в Польщі. Вона там вчилася в університеті, — розповідає Андрій Любка. — Почали зустрічатися. Перспектив ці стосунки не мали. Східна красуня одразу повідомила, що батько вже знайшов їй нареченого. Мала для нього берегти цноту. Поїхала на канікули додому й більше не повернулася до Варшави. Не відповіла на жоден електронний лист. Результатом цих стосунків став вірш "Жінка, яка голить ноги у твоїй ванній". Якби я зустрів її сьогодні, то б відморозився. А тоді та втрата була трагедією.

До "Кімнати печалі" ввійшло 11 оповідань. Андрій Любка писав їх чотири роки.

— Це був досить бурхливий час у моїй біографії. Я жив за кордоном. Тоді здавалося, що я люблю подорожу­вати. А зараз розумію — просто намагався від себе втекти. Бо коли лягаєш спати, почуваєшся самотнім. І все, від чого втікав, тебе наздоганяє.

Книжка отримала назву від одного з оповідань.

— У моєму помешканні в Ужгороді є кімната-склад. Там якась особлива атмосфера й інший запах. Пахне випраними сорочками. Захотілося написати текст про кімнату, в якій втрачається межа реальності. — говорить письменник.

У книгарнях збірка "Кімната для печалі" коштує 90 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дівчина поїхала на канікули й більше не повернулася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути