пʼятниця, 25 травня 2018 05:30

Діти з Донбасу малюють церкви й квітучі сади

Автор: ОЛЕНА КУПОВИХ
  Меценат Людмила Русаліна вручає подарунки учасникам виставки картин ”Україна очима дітей АТО” в холі Київської міської держадміністрації
Меценат Людмила Русаліна вручає подарунки учасникам виставки картин ”Україна очима дітей АТО” в холі Київської міської держадміністрації

— Малюю вечірку з перевертнями і вампірами. Але нікому не показую, щоб не налякати. Хоча герої картини добрі, на кішок схожі, — каже 6-річна Тетяна.

Малюнки дівчинки показують у холі Київської міської держадміністрації. Тут відкрили виставку "Україна очима дітей АТО". 20 її учасників живуть у прифронтових районах Донеччини й Луганщини. Молодіжний рух "Здорова Україна" вдесяте організував для дітей Донбасу поїздку до Львова та Чернівців.

— Дітям у важкому психологічному стані фахові психологи надали кваліфіковану допомогу, — розповідає меценат Людмила Русаліна, ініціатор виставки й оздоровлення талановитих дітей на Буковині.

— Як мати п'ятьох дітей вважаю своїм обов'язком брати участь у благодійній діяльності. Особливо у творчих проектах. Тільки минулої зими я і моя група компаній "Петрус" підтримали близько двох десятків соціально-культурних акцій для дітей. Потрясіння, пережиті в зоні бойових дій на Донбасі, безслідно не зникають.

Навмисне показали малюнки дітей до проходження арт-терапії. Полотна здебільшого чорні й сірі, навіяні спогадами про війну.

Із часом у картинах з'являються золотий, зелений. Малюки починають творити в яскравих кольорах. Малюють церкви, квітучі сади. Переконана, що саме такі заходи зможуть зміцнити зв'язки між представниками різних регіонів України, об'єднати нашу націю. Ті основні принципи, які вкладаємо в спілкування з дітьми, вони транслюватимуть далі — у свої родини, школи.

Завдяки підтримці Людмили Русаліної регулярно проводяться конкурс-фестиваль для сиріт "Щасливі долоні", дні народження для дітей з інвалідністю "З теплом у серці", новорічний ранок "Святкова подорож зими", свято "Місія Святого Миколая". Також Міжнародний фестиваль "Світ талантів", конкурси творчості й краси "Міні-міс кияночка" та "Новорічна казка".

— Перший арт-караван возили в Румунію, — розповідає голова руху "Здорова Україна" Станіслав Липовський, 60 років. — У групу потрапили здебільшого учні художніх шкіл. Але приймаємо роботи всіх, хто добре малює. Для участі в проекті потрібно зобразити, якою бачать Україну. Ставимо умову — не малювати прапорів і транспарантів із гаслами. Відбираємо найбільш травматичні роботи, де зображено смерть, кров. Їх автори проходять реабілітацію в першу чергу. 14-річний Олександр із Горлівки на Донеччині намалював, як вулицями міста несуть тяжко пораненого після обстрілу. Малюнок мав підпис: "України більше нема". На виставці показуємо його нову роботу — зобразив один із храмів Львова.

На даний час у програмі взяли участь понад 200 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Діти з Донбасу малюють церкви й квітучі сади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути